Pazartesi sabah erkenden kalkıp okula gitmekte olan pek çok öğrenci ve öğretmen, henüz yolda iken, karın şiddetlenmesi ile birlikte valiliklerce okulların tatil edildiği haberini aldı. İlkin okullar bir veya iki gün tatil edildi. Sonrasında 20-30 yılda bir görülen şiddetli kar yağışı nedeni ile okullar birer ikişer gün daha tatil edildi. Derken bu hafta pazartesinden itibaren pek çok ilde okullarda eğitim öğretim faaliyetleri yapılamadı. Eğitime kar engeli geldi.
Bu sene önceki yıllardan farklı olarak çok fazla kar yağışı görülmesi nedeni ile sokaklar caddeler ıssızdı. Marketler, AVM'ler önceki günlerde olduğu kadar kalabalık değildi. İnsanların çoğu vaktini evde geçirmek durumunda kaldı. Kar tatili nedeni ile okula gidemeyen çocuklar haliyle vaktinin pek çoğunu evde ailesi ile geçirmek durumunda kaldı. Çocukların aileleri ile vakit geçirmesi kıymetli bir şey ama bunun kıymetini idrak eden ebeveyn sayısı yüzdelik olarak ne yazık ki çok fazla değil.
Kar tatili nedeni ile çocuklarının evde kaldığı sürede okulun kıymeti daha iyi anlaşılır oldu. Öğretmenlerin çocuklara nasıl müsamaha ettiği, sıkıntılarına göğüs gerdiği, dertlerine katlandığı gibi boyutlar veliler tarafından çok daha iyi anlaşılır hale gelmiş oluyor. Peki kar tatili yapıldığı günlerde okullarda eğitim faaliyetleri yapılamaması nedeni ile eğitim kayıpları oluşur mu Öğrenciler okula gidemedikleri günlerde öğrenmeleri gereken kazanımları diğer günlerde öğrenmesi için bir telafi eğitimi yapılma ihtiyacı var mı yoksa kar nedeni ile gidilemeyen günlerde kaçırılan çok da fazla bir kayıp söz konusu değil mi Bu konular da kamuoyunda tartışılmakta, konuşulmakta.
Bilgiye erişimin bu denli kolay olduğu bir dönemde kar tatili, yılbaşı tatili gibi günlerde ortaya çıkan eğitim kayıpları bireysel olarak belki de telafi edilebilecek düzeydedir, ne dersiniz
Görüştüğüm bazı eğitimciler, kar tatilinin sınav haftasına denk geldiğini, bu nedenle öğrencilerde herhangi bir öğrenme kaybı olmadığını ve sınavların sonraki günlere dağıtılarak telafi edilebileceğini çözüm olarak söylediler.
Eğitim öğretim kaybı var mıdır yok mudur tartışılır ama varsa şayet burada okula, veliye ve topluma ne gibi sorumluluklar düşüyor bunu da konuşmamız lazım. Tatil günlerinde oluşabilecek eğitim kayıplarının telafisini sadece okula ve öğretmenlere yıkmak haksızlık olur. Okula çocuklarını emanet eden veliler, okul kar engeli nedeni ile eğitim faaliyetlerine devam edemeyecek bir duruma geldi ise, bunu telafi etmek sorumluluğunda ve farkındalığında da olmalıdırlar. Bu farkındalığı oluşturacak söylemler, yazılar, kamuoyu, gündem oluşması gerekiyor belki de.
Dijital çağda iletişimin bu denli güçlü olduğu bir dönemde, yapılabilecek her türlü öğretmen ve öğrenci iletişimi BİP, Telegram, WhatsApp gibi uygulamalarda gruplar kurularak kar engeli nedeni ile aksayan dersler/konular anlatılarak videolar paylaşılabilir. Öğrencilerin öğrenmelerine yönelik testler, ödevler ulaştırılabilir gibi görüş beyan eden eğitimciler de var.

15