Seçim günü bit kırmak

Değerli okurlar, bazı günlerde zulaya başvurmamı, eski defterleri karıştırmamı lütfen hoşgörün. Geçmişte, bugün yazamayacağım hazine nitelikli yazılar var. Örneğin, 22 Temmuz 2007 günü Hürriyet gazetesinde yayımladığım "Seçim günü bit ayıklamak" başlıklı yazım. Okuyalım:

SEÇİM GÜNÜ BİT AYIKLAMAKbr data-mce-bogus"1"

Seçim yasağı var diye havacıvadan söz edecek değilim. İleride birkaç yazı, hatta dizi yazı olabilecek bazı bitlere değineceğim. Ayıklanması gereken, en azından "bit" olarak tanımlanması gereken... Kimileri kullandığım sıfatlardan, metaforlardan şikâyetçi, beni mahkemeye veriyorlar. Tabii demokrat olmak da zor, metafor ve ironiden anlamak da... Metafor ve ironiden anlamayan ve kendini demokrat sanan nesle aşina değiliz, kuşkusuz!br data-mce-bogus"1"

Adam şöyle yazıyor: "İslam açısından laikliği her meşrulaştırma girişimi Kuran duvarına toslayacaktır, bu duvarı aşmak ancak Kuran'ın bir kısmını inkâr etmekle mümkündür."br data-mce-bogus"1"

Ne yapacağız Demek ki Cumhuriyet boşuna kurulmuş, demek ki Cumhuriyet Devrimleri boşuna yapılmış, devrim yasaları laf olsun diye çıkarılmış. Bre efendi ağa laiklik neden kendini Kuran karşısında meşrulaştırmak zorunda kalsın Laiklik kendini Kuran karşısında meşrulaştırmak zorunda kalırsa Kuran da anayasa karşısında tedirginlik duymaz mı Anayasa ne yapacak o zaman Yasalar ne yapacak Sapla samanı birbirine karıştırmayın; Kuran'a, laikliğe ve anayasaya dokunmayın!br data-mce-bogus"1"

Anne-Cecile Robert yazıyor: "Küreselleşme bir demokratik proje değildir. XIX. yüzyıl toplumsal sınıf mücadelelerinden kaynaklanan işçi enternasyonalizminden farklı olarak, siyasal temsilin ve genel seçimin ölümünü işaret eder." (Maniere de Voir, Nisan-Mayıs 2007, Sayı: 92)br data-mce-bogus"1"

Çünkü küreselleşme denen şey siyaseti, realizm adına, muhafazakârlar adına, değişmez değişkelerin çoğulcu politikası adına "mümkün olan bir tek politika"ya indirger. O da türlü çeşitsiz liberalizmdir! Doğru mu bu Değil kuşkusuz! Daha doğrusu bu sorunun iki yanıtı var. Birincisi: Küreselleşmenin liberalizmi tek ekonomik politikaya indirgediği doğrudur. İkinci yanıt: Küreselleşmenin liberalizmi tek ekonomik politikaya indirgemesi yanlıştır. Çünkü başka olanaklar da var. Liberal ekonomi ve politikada devletin emekli olduğu, her şeyi serbest piyasanın yönettiği doğru değildir. Uzakdoğu'ya bakın, Avrupa'ya bakın, ABD'yi de unutmayın.br data-mce-bogus"1"

Daha doğrusu televizyonlara çıkmayan, gazetelerde yazı yazmayan bir iktisatçı bulun ve durumu ona sorun.br data-mce-bogus"1"

Seçim yasaklarına girmeyecek bir konu bulmak için dosyalarımı karıştırıyorum. Dosyalarımdaki konuların hepsi sakıncalı. Ama Toni Negri'den aldığım ilhamla "Küreselleşme acaba emperyalizmin yeni adı mı" diye bir soru sorabilirim. İmparatorluk emperyalizmin son aşaması değil mi ABD'nin dünyadaki hali ve halsizliği! Seçim gününde benim için suya sabuna dokunmayan sorular bunlar. Seçimden sonra gündemimizden bir gün bile inmeyecek sorular ve sorunlar. Seçimlerde nasıl bir dilekte bulunulabilir Hayırlı seçimler mi Peki kim içinbr data-mce-bogus"1"