Çarşamba günü, içerisinde bilinmeyen sayıda İsrail askerinin de olduğu Crown Iris adlı yolcu gemisi Yunanistan'ın Volos Limanı'na yanaştı.
Gazze'de yaşanan soykırıma sessiz kalmayan yüzbinlerce Yunanlı gibi Volos halkı da limanda toplandı, protesto gösterisi düzenledi.
Sonuç mu, Yunanistan polisi İsrail kafilesini otobüslere bindirip ardından göstericileri ses bombalarıyla dağıttı.
Aynı gün İsrail savunma firması Elbit Systems, ismi açıklanmayan bir Avrupa ülkesiyle 1,635 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladığını duyurdu.
Volos halkı, protesto gösterisi düzenledi.
Anlaşmaya göre İsrail firması söz konusu ülkeye uzun menzilli, hassas vuruşlu topçu-roket sistemleri ve insansız hava araçları satacak.
İsmi açıklanmayan ülke kim sorusunu çok düşünmeye gerek yok.
Atina daha önce de Elbit System'a milyarlarca dolar ödemişti, bu kez de alıcı yüzde 99 ihtimalle Yunanistan Savunma Bakanlığı.
Yunanistan'ın onurlu insanları, Gazze'ye bomba olarak dönecek bu satışa izin vermemeli. Dendias'ın Yunan halkının duygularını sömürmesine engel olmalı.
Ben Türk bir gazeteciyim, benim söylediklerimin önemi yok ama eski bir asker, eski bir bakan olan Dimitris Avramopoulos, Kreport.gr'de ne yazdı:
"Türkiye'nin rolüne dair algının, tehdit ve korku duygusuyla şekillendiği bir saplantı içindeyiz. Türkiye'yi yalnızca bir tehdit olarak görme saplantımız, yalnızca ülkenin uluslararası konumunu değil, aynı zamanda Yunan vatandaşlarının psikolojisini de olumsuz etkiledi."
Dimitris Avramopoulos, bunları Türkiye'yi değil Yunanistan'ı çok sevdiği için yazıyor, üzerinde mutlaka düşünmek gerek.
Ege'de anlaşamıyoruz ama halklarımız Gazze'de yapılan soykırıma karşı çıkmakta anlaştı.
Yunanistan Savunma Bakanı Dendias
Yunanistan'ın onurlu halkı, Gazze'ye, bebeklere, çocuklara, kadınlara ve sivillere ölüm olarak dönecek bu satışı durduracak güce sahip ve biz karşı kıyıda yaşayanlar olarak bu yöndeki her çabayı avuçlarımız patlayıncaya kadar alkışlamaya hazırız.
Bitirirken yine Dimitris Avramopoulos'a kulak verelim: "Ne yazık ki, özellikle komşularımızla ilişkilerimiz söz konusu olduğunda, fobik bir sendrom birçok kişinin düşüncesine hâkim olmaya devam ediyor; güvensizlik yaratıyor ve öz güvenimizi azaltıyor; bu da çoğu zaman gerçekle tamamen çelişiyor. Bu tutum, onu geliştirenlere geçici mikro-politik ve kişisel faydalar sağlıyor, ancak ülkeye ciddi zararlar veriyor."
Avramopoulos'un zarar gördüğünü söylediği ülke Türkiye değil Yunanistan, mikro-politik fayda peşinden koşanı zaten hepimiz biliyoruz.
Alaska'dan ne çıkmaz
Oval Ofis'te zaman zaman yaşananlara benzer bir kavga görmeyeceğimiz kesin.
Buna karşın Putin karşısında hep ezik olmakla suçlanan Trump'ın beden dili "Ağır abi" pozisyonunda olacaktır.
Putin, Trump'ın yapacağı konuşmadan daha uzun bir konuşma yapmaz.
Buna karşın Putin'in kısa konuşmasından daha çok sonuç çıkarabiliriz.
Trump, Putin ve Zelenskiy'nin katılacağı üçlü bir zirveye dair somut bir tarih çıkması sürpriz olur.
Buna karşın ABD, Rusya ve Ukrayna, dışişleri bakanlarının katılacağı 3'lü bir zirve haberi gelebilir...
Çerçioğlu'nun geçmişine dair…
Özlem Çerçioğlu'nun CHP'den istifa edip, Ak Parti'ye katılmasına dair çok eleştiri ve yorum okudum.