Eurofighter görüşmeleri başladı

Almanya, Türkiye'ye 40 adet Eurofighter satışına yönelik ön onay anlamına gelebilecek bir belgeyi onayladı. Teknik görüşmelerde sürecin aşamaları, pilot eğitimleri, bakım programları masaya yatırılırken, Türkiye'nin bu süreçteki en önemli avantajı Eurofighterların, üretim sırasına girecek Block 70'lerden önce teslim edilmesi olacak

Türkiye'nin çok uzun zamandır beklediği 40 adet Eurofighter satışında son engel aşıldı gibi duruyor.

Aldığım bilgilere göre Almanya, Eurofighter satışına yönelik ön onay anlamına gelebilecek bir belgeyi onaylamış.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Bu onayın ardından konsorsiyum ülkelerinden oluşan bir heyet bu hafta Ankara'da teknik görüşmelere başlamış.

Bu görüşmelerde sürecin aşamaları, pilot eğitimleri, bakım programlarının nasıl uygulanacağı ve birçok teknik konu masaya yatırılıyormuş.

Bu Almanya'nın yaklaşımını değiştirmeye başladığını gösteren çok önemli bir gelişme.

Hatırlayın daha önceki dönemde Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler satıştaki Almanya engelini kamuoyuna duyurmuş ve "Türkiye, İngiltere ve İspanya ile görüşerek 40 adet Eurofighter temini çalışmalarını sürdürüyor. Almanya'yı ikna etmeye çalışıyorlar" demişti.

Dünyada değişen dengeler, Rusya-Ukrayna savaşının ardından Suudi Arabistan'a Eurofighter satışına onay veren Almanya'nın müttefiki Türkiye'ye uyguladığı bu ambargoya dair bu köşede çok şey yazdım.

Bugün geldiğimiz noktayı sadece bir silah satışı gibi algılamamamız lazım: Eurofighter tedariki gibi anlaşmalar, savunmanın ötesinde siyasi ve ekonomik bağları güçlendiren uzun vadeli taahhütlerin önünü açıyor. Bu bağlamda, Eurofighter tedarikinin stratejik avantajlarından birisi Avrupa ülkeleri ile askeri iş birliği ve savunma sanayii iş birliklerinin artması olacaktır. Nitekim, Almanya, Türkiye'nin "Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi"ne üye olmasına ilişkin itirazını geçtiğimiz dönemde kaldırarak bunu ispatlatlamıştı şimdi Almanya'nın Türkiye'ye Eurofighter satışını onaylaması, her iki ülke arasında yeni askeri-ekonomik ortaklıkların kapılarını açabilir.

Türkiye'nin bu süreçteki en önemli avantajı da satın alacağı 40 yeni Eurofighter'ın, üretim sırasına girecek Block 70'lerden önce teslim edilecek olması.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Türkiye'ye neler katacak

Türk Hava Kuvvetleri tarihinde ilk kez ABD yapımı olmayan bir savaş uçağı kullanacak. Uçak ABD yapımı değil ama aviyonik sistemler ve kullandığı mühimmat tanıdık ve bu büyük bir avantaj.

Ama en büyük avantajımız Eurofighter ile ilk kez elde edeceğimiz AESA Radar'a sahip bir savaş uçağına sahip olmak. Dünyada hava çatışmalarının seyri değişti. Artık it dalaşları değil, düşmanı gelişmiş radarlarla önceden görme ve füzeleri ateşleme devri. Yunanistan'ın Fransa'dan aldığı Rafale uçaklarıyla elde ettiği bu güç şimdi dengelenmiş olacak.

KAAN'dan vazgeçecek miyiz

Türkiye'de çoğumuzun doğru zannettiği bir yanlış vardır. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra ABD, Türkiye'ye askeri uçakları Kayseri'deki yerli uçak fabrikasını batırmak için vermedi. Savaş sırasında ürettiği ve işletme maliyeti fazla olan uçakların yükünden kurtuldu. Eğer Kayseri'deki fabrika kapanmasa yerli uçak üretiminde bu kadar geç kalmazdık ama unutmayalım ki, Kayseri'deki fabrikada başka ülkelerden alınan lisanlarla üretim yapılıyordu. Yani fikri mülkiyeti bizde olmayan uçakların montajını yapıyor, belirli bir miktar yerli parça kullanmaya çalışıyorduk.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Şimdi Eurofighter gelecek diye Türkiye KAAN'dan vazgeçecek değil. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin elindeki F-16 ve F-4 muharip uçaklar yapacağımız görevler için yeterli ancak biz hep ileriye bakıyoruz. 40 adet F-16 Block 70 temini yanı sıra Eurofighter Typhoon tedariki ile ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. Ancak bizim için esas olan eğitim ve muharip olarak kullanacağımız HÜRJET ve 5'inci nesil milli muharip uçağımız olan KAAN" sözleri bu konuda Silahlı Kuvvetler'in bakışını özetliyor.