Çocukları için savaşan dünya
Gazze'de ve Ukrayna'da çocuklar ölürken, savaşların uzağındaki coğrafyalarda çocuklar için bir başka savaş veriliyor.
Bu Türkiye'nin de çok kısa süre içerisinde katılması ve hızla ilerlemesi gereken bir savaş üstelik.
Sözünü ettiğim savaşın ateşleyicilerinden birisi ABD'nin en önemli sosyal psikoloji uzmanı Jonathan Haidt'in Kaygılı Nesil kitabı oldu.
Haidt kitabında çocukluk çağı ruh sağlığı krizini, vakalar üzerinden ele aldı ve ebeveynlerin çocuklarının akıllı telefon kullanımını sınırlamaları gerektiğini sonucuna vardı.
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıHerkesin bildiği beylik cümleler yerine vakalar üzerinden yapılan çalışma çok ses getirdi.
ABD'de çocukların sosyal medya kullanım yaşını 13'ten 16'ya çıkaracak yasa tasarısı, Haidt'in kitabının ardından başka tartışmalar başlattı.
Mesela, Tennesse, Utah, Ohio, Florida, Teksas gibi eyaletlerde kullanıcılara kısıtlama getiren yasal düzenlemeler yapılırken, New York ve Colorado gibi eyaletlerde, kullanıcılar yerine şirketleri düzenleme yapmaya zorlayan yasalar çıkarıldı.
Tartışma sadece ABD ile sınırlı kalmadı. Fransa Cumhurbaşkanı, 11 yaş altı çocuklar için akıllı telefon yasağı ve 15 yaş altı çocuklar için de sosyal medya yasağı önerdi.
Çocukları sosyal medyadan korumak adına yapılan tüm bu çalışmalarda tespit edilen ortak tehlikeleri de yazmam lazım:
Birinci ve en büyük tehdit bağımlılık.
ABD'de erişkinlerin günlük ekran süresi beş saat, Z kuşağının ise günde 6 saatten fazla olarak belirlendi.
The Harris Poll'un yakın zamanda yaptığı bir ankete göre ABD'li yetişkinlerin 84'ü sosyal medyanın günümüz gençlerinin ruh sağlığı üzerindeki etkisinden endişe ediyor.
Ebeveynlerin 88'i gençlerin teknolojiye aşırı bağımlı olduğunu düşünüyor.
Yine ebeveynlerin yüzde 68'i de akıllı telefonların okulda kullanılmasına izin verilmemesi gerektiğine inanıyor.
Araştırmadaki en ilginç sonuçsa genç yetişkinlerin 76'sının kendi nesillerinin teknolojiye aşırı bağımlı olduğunu kabul etmesi.
Bağımlılık en büyük ama tek sorun değil.
Mesela yapay zeka yardımıyla yaratılan ünlülerin çocukları suça ve fuhuşa sürükleme riski en taze risklerden birisi.
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıSohbet kanallarında karşılaşılan tüm radikal akımlar, istismar ve zorbalıklar diye liste uzayıp gidiyor.
Çocuk obezitesinde dünya birincisi olduğumuz için risklere hareketsizliği de eklememiz gerekiyor.
Görece geç başladığımız bu savaşta Türkiye'nin hem şirketleri hem de kullanıcıları zorlayacak düzenlemeler ve yasal düzenlemeleri yaptıktan sonra gerçek bir denetim süreci başlatması şart.
Yasaları değiştirmenin dışında Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın, yerel yönetimlerin de çocuklara ekran başında değil sahada spor yapmanın daha zevkli olduğunu gösterecek turnuvalar düzenlemesi gibi önlemleri almamız lazım.
En önemlisi ailelerin çocukla ilgilenmek yerine dizi seyretmek ya da kendi akıllı telefonuna gömülmek adına çocuğun sonsuz erişim ve internet kullanımını durdurmaları gerekiyor.