Geçtiğimiz hafta içinde dünyanın en saygın ve en büyük fuarcılık kuruluşu olan UFI (The Global Association of the Exhibition Industry) Avrupa Konferansı İzmir'de gerçekleştirildi.
Bu fuar kent için oldukça önemliydi.
Çünkü, söz konusu büyük buluşma tam 52 yıl sonra yeniden İzmir'de yapıldı. Biliyorsunuz ki, Türkiye'de fuarcılığın doğduğu şehir İzmir'dir. Yıl boyunca da kentte değişik ve uluslararası fuarlar düzenlenir. Bu organizasyonlar kente sadece değer katmakla kalmaz, büyük bir ticari hareket ve gelir de kazandırır.
İlk uluslararası fuarımız 1936 yılında İzmir'de düzenlenmişti. İzmir Enternasyonal Fuarı 1947 yılında UFI üyeliğine kabul edilmişti. 1966 ve 1974 yıllarında UFI Avrupa konferansları İzmir'de yapılmıştı.
✰ ✰ ✰
Çatısı altında 90'dan fazla ülkede 900'ün üzerinde fuar organizasyonu ve fuarcılık kuruluşu yer alan UFI'nin, 52 yıl sonra konferansı yeniden İzmir'de düzenlemiş olması, organizasyona tarihi bir anlam yükledi elbette..
Ünlü sunucu Chloe Richardson'ın moderatörlüğünü üstlendiği konferans, tam 36 ülkeden dünyanın en önemli 400 fuarcılık profesyonelini, uluslararası organizatörü ve sektör liderini Fuar İzmir'de buluşturdu. Egeli turizmciler tabii ki organizasyondan çok memnun kaldılar ve mutlu ayrıldılar. Konferansın İzmir'de gerçekleştirilmesini, uluslararası arenaya turizm adına güçlü bir mesaj verildiği görüşündeler.
Küresel fuarcılık haritasında kentin öneminin yeniden teyit edilmesi anlamına geldiğini de düşünüyorlar.
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan yardımcısı Mehmet İşler'e göre, bu organizasyon kente yalnızca bir ekonomik hareketlilik sağlamadı, dünyanın dört bir yanından gelen üst düzey sektör temsilcileri İzmir'i yerinde görme ve tanıma da fırsatı buldu. Şehrin turizm altyapısı, otelleri, restoranları, kültürel zenginlikleri ve ulaşım ağı deneyimlendi.

31