İzmir'in dağlarında çiçekler açacak

"AKP kazanacak" diye yandaş medyanın kampanyasına bir kısım CHP'liler de katılınca "acaba" sorusu 31 Mart Yerel seçim öncesi çok tartışıldı.

Karşıyaka Belediye Başkanı iken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday gösterilen Dr. Cemil Tugay yüzde 49 oyla seçildi.

Seferihisar'ımızda buluştuğum başkan Tugay sorularımı yanıtladı.

-Soru: CHP'nin Türkiye'yi kırmızıya boyamasının anlamını siyaseten nasıl değerlendiriyorsunuz

Dr. Cemil Tugay: Son genel seçimlerden sonra partide yaşanan değişim sürecinin, halk tarafından olumlu karşılandığını düşünüyorum. Bunun arka planında da aslında Türkiye'de yeni bir siyaset anlayışının olduğunu düşünüyorum. Bir taraftan AK Parti'nin son zamanlarda özellikle ekonomide ama genel olarak Türkiye'nin gelişimiyle ilgili başarısızlık sürecinin de etkili olduğunu düşünüyorum. Bu da bizi "belki bir erken genel seçim olur" düşüncesine sevk etti. Bu yönde de umudumuz var.

Şu gün için bir erken seçim olursa, Sayın Tayyip Erdoğan'ın kazanacağını düşünmüyorum.

-Soru: Ekonomi krizinin devam etmesi halinde bırakıp giderler mi

Dr. Cemil Tugay: Ellerindeki bütün kozları değerlendiriyorlar gibi. En son Mehmet Şimşek'in politikalarıyla Türkiye'de ekonomi düzelir diye bir anlayış vardı ama uygulanan politika işsizliği daha çok artırdı, yatırımı durma noktasına getirdi.

Bu kadar yüksek faizi ve enflasyonu kaldırmıyor bu ülke.

Kötüye doğru gitmeye devam ediyoruz. Bir liyakat sorununun olduğunu düşünüyorum.

O nedenle bir an önce Türkiye'deki ekonomik ortamı düzeltecek iktidarın olmasını arzu ediyorum.

-Soru: Belediyelerin gelirleri yeterli mi

Dr. Cemil Tugay: Bizim belediyelerin biliyorsunuz gelirleri ödenen vergilerden, İller Bankası üzerinden gelen bir payla daha çok ağırlıklı olarak olur. Normalde belediye harcama bütçelerinin yüzde 50-70 arası İller Bankası'ndan gelirle ödenirdi yakın zamana kadar.

Bunlarla istenilen nitelikte bir yerel hizmet de üretilemiyor.

-Soru: Maaşları karşılayabiliyor mu

Dr. Cemil Tugay: Bütün belediyeler şu anda çok zorlanıyor. Belediyeler kendilerine kaynak sağlamak için kendi öz kaynaklarını, daha doğrusu gayrimenkullerini, taşınmazlarını satarak kaynak üretmeye çalışıyorlar.

-Soru: İzmir'in dağlarında çiçekler açacak mı başkanlığınız döneminde

Dr. Cemil Tugay: İzmir'in kentleşmesi ile ilgili sorunlar var.

Bu dönem için aklımda şöyle bir plan yaptım; Ulaşım, körfezin temizliği, altyapı yatırımları, deprem konusu, kentsel dönüşüm konusu Bunların hepsini bir master plan çerçevesinde çalışacağız.

Kırsal bölgenin planlanması, havzaların korunması, temiz suyun önümüzdeki 10-20-30-40-50 yılı hesaplayarak planlanması gibi konularda uzun vadeli master plan çerçevesinde işe başlatacağız.

Elimizdeki kaynakları en verimli ve en doğru şekilde kullanarak, mümkün olan en kısa zamanda en fazla işi başarmayı amaçlayacağız.

İzmir'in acil sorunları; Trafik, ulaşım, altyapı, körfez kirliliği, kentsel dönüşüm, çevre sorunları, atık yönetimidir.

-Soru: Toplu konut açısından bakıldığında Burhan Özfatura'nın EVKA projesi çok dikkat çekmişti.

Dr. Cemil Tugay: Kentsel dönüşümle ilgili bir deprem riskli alanları dönüştürmek, ikincisi plansız yerleşim alanlarımız var onları planlı hale getirip yine sağlıklı düzgün konutlar yapmak diye ayırabileceğim iki ayrı çalışmayı yapmamız gerekiyor.

Bunların bir bölümü yerinde dönüşümü, bir bölümü de şehrin başka bir alanına geçici de olsa insanları götürmeyi ve sonra tekrar alana getirmeyi içeriyor.

Onun için seçim kampanyamda 5 yıl içerisinde en az 25 bin sosyal konut yapacağımızı vaat ettim.

-Soru: Hak sahiplerine nasıl yüklenecek

Dr. Cemil Tugay: Uzun vadeli, düşük ödemeler olacak. Biz olabildiğince sübvanse edeceğiz, olabildiğince minimalize edeceğiz maliyetini ve fiyatını. Gerçek anlamda bir sosyal konut projesi olacak.

Şehir Bölge Planlama Anabilim Dalı'nın çalışmaları ışığında; 3 dakikalık şehir, 5 dakikalık şehir, 15 dakikalık şehir gibi bazı yeni tanımlamalar var. Biz 15 dakikalık şehir, yani yürüme mesafesinde 15 dakikada ihtiyaçlarınızın tamamını görebileceğiniz alt yerleşim birimleri oluşturalım diye tasarlıyoruz.

-Soru: Ne kadar nüfusa tekabül edecek bu yerler

Dr. Cemil Tugay: Yani her bir yerleşim alanı 3-5 bin konut arasında bir haneye sahip olacak ve tabi 10-15 bin civarında da nüfusa hitap edecek.

-Soru: İzmir emekliler kenti mi ve onlar için neler düşünüyorsunuz

Dr. Cemil Tugay: Türkiye ortalamasından daha fazla yaşlı insanın, emeklinin yaşadığı bir şehir İzmir. 1 milyon 240 bin civarında emekli var İzmir'de.

Aslında ben Karşıyaka Belediye Başkanı'yken Türkiye'de ileri yaş eylem planı hazırlayıp, bu konuda en ciddi çalışan belediyelerden biriydim. Pandemi döneminde 65 yaş üzerindeki vatandaşlarımıza odaklandık,

Emeklilere, 0-3 yaş arası çocuğu olan annelere ve öğrencilere özel bir ihtimamız olacak. Sosyal destekleri sağlamak açısından.

Karşıyaka'dan uyguladığım emeklilerin evlerinde tamir ihtiyaçlarını ücretsiz yapmayı bütün İzmir'e yaymayı vadettim. Bunu yapacağız.

-Soru: Siyasette yaptığınız işleri kamuoyuna duyurmanız lazım değil mi

Dr. Cemil Tugay: Ben bilim insanıyım. Klasik siyaset aşamalarından gelmiyorum. Diğer taraftan iletişim konusu da benim için çok iyi bildiğim çalıştığım bir konu olmadı. Siyasette daha ileri kariyerler yapalım diye de ben başlamadım bu işe.

Partiye üye olurken işin mutfağında destek vereyim diye düşünmüştüm. Ben plastik cerrahi uzmanıyım.

-Soru: Nereden geldi teklif

Dr. Cemil Tugay: Siyasi olarak yakın çevremde olan insanlardan geldi bu öneri ve epeyce de düşündüm. Ama sonra madem bir duyarlılık sahibiyim, bir şeyler yapmak istiyorum o zaman uzak kalmayayım dedim ve başvurdum. Geçen 5 yıl benim için gerçekten çok dolu geçti. Çünkü yaptığım her işi en iyi yapmak için çok çaba gösteririm.

-Soru: Biraz mükemmeliyetçilik mi var