Seçmen CHP'yi merkeze çekti

Seçmenin bir ay geçmeden fikrini değiştirdiği yönünde yorumlar yapılıyor. Hatta bugün bir seçim olsa oyların iktidar partisine geri döneceği iddialı bir tez olarak öne sürülüyor. Merak ettik, gerçekten durum nedir diye. Genel seçimlere dört yıldan fazla bir zaman var. Bu nedenle şu sıralarda yapılan anketlerin seçim manipülasyonuna hizmet edecek bir gücü yok. Yani tahminlerin seçimi etkilemesi söz konusu değil. Toplumdaki merakı gidermek istedik.

Aşağıdaki verileri ANAR Araştırma Şirketi yöneticisi İbrahim Uslu'dan aldım. Onun araştırmasına göre tablo şöyle: 2018 seçimlerinden bu yana iktidar partisi ile seçmen arasında bir kopukluk göze çarpıyor. AK Parti oyları 2018'de yüzde 44.3'tü. Son seçimde ise en az yüzde 10 gerilemiş durumda. İbrahim Uslu beş yılın düşüş eğrisine dikkat çekiyor. Yapılan son araştırmalar, sahadan alınan en taze veriler seçmen davranışının aynı seyri izlediğini, oy kaybının sürdüğünü gösteriyor.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Muhalefete gelince

40 yıllık yenilgi döneminin ardından CHP'yi birinci partiye dönüştüren oylar ne kadar kalıcı, göz atalım. Uslu'ya göre, 14-28 Mayıs 2023'te uçlara yönelen oylar, 31 Mart'ta yön değiştirdi ve CHP'yi merkez parti konumuna çekti. Yani son seçimlerde seçmenin tercihleri merkezi değiştirdi, CHP'den bir merkez parti yarattı. CHP'liler de merkez fikrini benimsedi ve kamplaştırma politikalarına prim vermeden ılımlı, uzlaşmacı bir dille, kapılarını bütün siyasi eğilimlere açtı. Birlikten yana bir davranış sergilendi.