Türk hakemliğinin geldiği nokta!

Yayıncı kuruluştaki Trio programında hakem yorumcusu Bülent Yıldırım, "Kadir Sağlam'ın FIFA koşularında başarısız olacağını" bir kaç kere canlı yayında söylemişti. Üstelik çok da emindi!

Yıllar önce Süper Lig'e aday bir hakem ile karşılaşmıştım. Ona "sen koşamazsın" demiştim! Süper Lig'e alındı, hiçbir testi geçemedi. Kısa zamanda hakemliği bitti!

FIFA listesine tekrar yazılan Zorbay Küçük ile ilk defa FIFA olan Kadir Sağlam Güney Kıbrıs'ta yapılan atletik testleri geçememişler.

Çok üzücü ve de düşündürücü!

1) En son kasım ayında yazmıştım. Daha önce de defalarca dile getirmiştim. Türk hakemliğinin birkaç yıldır çok ciddi bir kondisyon problemi var.

Bu işi TFF ve MHK; Belçikalı Werner Helsen'e havale etti, yine olmadı! Bu işe bu kadar göz yumarsanız; olacağı budur! Müsamaha bizi dünyaya rezil etmiştir.

2) Seçiciler ve karar alıcılar, bunun hesabını vermeli. Hakemi FIFA yaparken, "atletik test" önemli kardeşim! Hakemin yaşına, fizyolojisine bakacaksınız. Bu iş çocuk oyuncağı değil. Geçen kış, benim şahit olduğum Antalya'daki testlerde "metreler kısa" tutulmuş, hakemlerin testleri geçmesi sağlanmış, millet kandırılmıştı.

Şimdi 13 Şubat'ta hakemlerimiz atletik teste girecek.

Bu iş artık çok sıkı tutulmalı. Bıçak kemiğe dayanmıştır. Hiç şakası yok!

Bu arada son bir bilgi; Halil Umut Meler'e, Volkan Bayarslan'a "Türk mentörler" verilmiş.

İnanın şu yazdıklarım bile yeterli! Türk hakemliğinin nasıl yönetildiği konusunda başka bir veriye ihtiyaç yok!

Türk hakemliği son beş yıldır çok ama çok kötü yönetiliyor!

Yabancı hakem ve VAR olmadı, size "yabancı gözlemci" verelim!

Onlarca vazgeçilen uygulama var!

Futbol Federasyonu, şimdi de "yabancı gözlemci" ile hakemlikteki bütün problemlerin ortadan kaldırılacağına kendilerini inandırmış!

Kamuoyunu da inandırma derdinde...

Bunun onlarca sakıncasını sayabiliriz.

1) Stattaki gözlemci topsuz alanı da görüyor. Bizde zaten çoğu pozisyon topsuz alanda oluyor. Yabancı gözlemci, hakem ve yardımcı hakemle görüşemeyecek. Kararların sebeplerini bilemeyecekler.

2) UEFA ve bizim gözlemci rapor sistemi aynı değil. Bizde 8,0 ve üstü olan başarılı. Kodlama var. Program notlamayı yapıyor. Ancak Avrupa'da 8,1 alan başarısız sayılıyor.

3) Yabancı gözlemciler elit isimler olabilecek mi Nasıl rapor yazacaklar Kimler tercüme edecek

4) Bugün bizdeki bir Süper Lig gözlemcisi maç başına 120 avro para alıyor.

Yabancı gözlemcinin bu rakamlara çalışacak hâli yok!