Bu altın fiyatları bu saatten sonra!..

Konut gibi kira getirisi yoktur, hisse gibi temettüsü de... Ya da mevduat gibi aylık sabit getirisi... Sadece fiyat artışı ile getiri vadeder, bazen bekletir, bazen düşer, bazen üzer, sabır gerektirir. Ama uzun vadede ve günün birinde arayı kapatır. "Tuttuğun altın olsun" diye dualara mazhar olan başka bir yatırım enstrümanı var mı

Evet... Her hafta bu köşede "10 bin TL geçen hafta ne oldu" başlığıyla dört enstrümandaki getirileri paylaşıyoruz. Bu hafta listenin zirvesine uzun bir aranın ardından altın çıktı. Altın fiyatlarında geçen hafta yaşanan yükseliş yüzde 4,16 olarak gerçekleşti. Böylece altın diğer bütün yatırım enstrümanlarına da fark attı.

ABD VERİLERİNE DİKKAT

Bir de her hafta, ekonomik takvimde neler yaşandı ve neler yaşanacak, buna dair bazı verileri paylaşıyoruz. Orada dikkat ederseniz Türkiye'deki ekonomik verilerle birlikte ağırlıklı olarak ABD'de açıklanan veriler de var. Neden Çünkü ABD verisi demek; doların seyri demek, ABD Merkez Bankasının (FED) para politikası demek ve ons altının seyri demek... Tabloya bakın; ABD'de geçen hafta açıklanan verilerin tamamında bir soğuma söz konusu. Dayanıklı mal siparişleri azalıyor, kişisel tüketim geriliyor, imalat sanayiinde çarklar yavaşlıyor.

Özellikle cuma günü Türkiye piyasaları kapandıktan sonra gelen imalat verisi ters köşe yaptı. Ocak ayında 49,1 olan İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksinin (PMI), şubatta 49,5'e yükselmesi bekleniyordu. Açıklanan veri 47,8 olarak gerçekleşti. Bu veri, imalatta daralmanın hızlandığına işaret etti. 16 aydır kritik 50 seviyesinin altında kalan İmalat PMI, son 20 yılın da en uzun süreli düşüş serisini sergiledi.

FED NE YAPACAK

Bütün bu işaretler artık FED'in o beklenen faiz indirimi sürecini erkene çekebileceği yönünde öngörüleri destekleyince, cuma günü ABD tahvillerine de hızlı alımlar geldi. 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,25'ten yüzde 4,18'e kadar geriledi. Dolar endeksi 103,89'a kadar çekildi. Bu etkiyle birlikte en son 28 Aralık'ta 2.088 doları gören ons altın, cuma akşamı tekrar bu seviyeyi test etti. Serbest piyasada gram altın da 2.100 TL'yi aşarak rekor kırdı.

'İSTİHDAM' HAFTASI

Şimdi gelelim "bundan sonra ne olacak" sorusunun cevabına... Burada da hemen tabloya bakıyoruz, gelecek hafta bizi neler bekliyor Üç kritik ABD verisi daha var. Rakamlarla konuyu uzatmak istemiyorum; salı günü ISM Hizmet PMI endeksi, çarşamba günü özel sektör istihdamı ve cuma günü tarım dışı istihdam verisi beklentilerin altında kalırsa; o zaman ons altında da 4 Aralık'ta görülen 2.135 dolara doğru bir hareketlilik söz konusu olabilir. Bu da gram altında (serbest piyasada) 2.150 TL'ye ivmelenme isteğini destekleyebilir.

SÜRPRİZLERE DİKKAT

Bundan sonra altın fiyatlarında kalıcı bir düşüş beklememekle birlikte, şayet yaşanırsa böyle bir gerilemenin de "fırsat" yönünde değerlendirilmesi, şu anda daha doğru bir strateji gibi gözüküyor.

Bir uyarı yapacağım, ABD'de istihdam verileri daha yavaş soğuma gösterebiliyor ya da beklentinin aksine gelebiliyor. Mesela ocak ayında 187 bin artış beklenen istihdam, 353 bin kişi yükselmişti. Altın için gelecek hafta da böyle kötü sürprizler yaşanabilir. Bu da ons tarafında tekrar aşağı bir tur anlamına gelebilir. Orada da 2.060-2.040 dolar destek bölgesinin korunması önem kazanacak.