Yatırımcı ne yapacak

Bir çiftçi düşünün... Ekim ayında buğday eker. Kışın toprağın yağış almasını bekler, bahar gelince önce yeşermesini izler. Başaklar sararınca hasada başlar... Çok kişinin çiftçi misali ev, araba, arsa gibi yatırımları oluyor. Hatta altından vazgeçmiyoruz. Peki her an bakıyor musunuz "aldığım arsanın, evin, altının fiyatı ne oldu" diye! Tabii ki hayır. Ama orta-uzun vadede bir bakmışsınız, yapmış olduğunuz yatırım size iyi kazanç sağlamış. Aslında borsa yatırımına da bu gözle bakarsak; sadece pozitif çıkmakla kalmaz, bunun hazzına varabilir, finansal okuryazarlık kültürünü de edinebiliriz.

Gündem epey karışık; Orta Doğu'daki savaşta ikinci hafta geride kaldı. Kara harekâtı, haritanın değişmesi, savaşın uzun sürmesi, yayılması, ABD ve Rusya'nın yaklaşımları gibi gergin beklentiler denklemde. Hâliyle belirsizlik yüksek, tam olarak yansımaları kestirilemiyor. Borsa böyle dönemlerde bildiğiniz gibi; "önce bir satalım, sonrasına bakarız..."

Sadece geçen hafta yüzde 8,72'lik bir değer kaybı var; endeks 7.510'dan kapandı. 8 milyona ulaşan yatırımcı sayısı ki, bunların çoğu borsa ile yeni tanışmış, genellikle endeksin sürekli yükseldiği dönemde borsada bulunmuş. Bugünkü gibi risklerle karşılaşmamış ve bunları yönetmemiş... Genel anlamda 3 durumda yakalandı yatırımcı; tamamen ya da büyük çoğunlukla hissede, nakit-hisse pozisyonu dengede veya ağırlıklı olarak nakitte, az hisse ile... Yatırımcılar kendi durumlarını iyi biliyor. Herkes portföyüne bakarak hangi grupta olduğunu görüyor. Gerçekten temelleri sağlam ve gelecek vadeden bir sektör ya da hissede mi yakalandı Elde nakit var mı Ortalamayı mı düşürecek ya da gerileyen hisselerde fırsat mı kovalayacak Veya başka yatırım enstrümanlarına mı bakacak Bütün bu seçenekler masada...

Gelelim borsanın teknik ve temel görüntüsüne;

1. Kritik destekler teker teker düştü; 8.000 psikolojik seviyesi, 7.900 yatay trend desteği, 50 günlük ortalama seviyenin geçtiği 7.850 bölgesi... Ve bir önceki dip olarak öne çıkan 7.650 desteğinin de altı test edildi.

2. Aşağı bakmaya devam edeceksek; endekste 4-25 Ağustos aralığında taban bölgesinin oluştuğu 7.400, ilk kritik destek olacak. Daha aşağıda 100 günlük hareketli ortalamaya işaret eden 7.250 seviyesi dikkatle takip edilecek. Yani 7.400-7.250 bandını, mevcut şartlarda önemli bir destek ve konsolide olma alanı olarak görmemiz gerekiyor. Bu destek bölgesinin çalışması için gerilimin tırmanmaması önemli.

3. Diğer taraftan her düşüşün tepkisi olabilir. Muhtemel bir tepki hangi haber akışıyla desteklenir ve teknik olarak ilk etapta nereye varabilir Tabii ki jeopolitik risklerin arttığı bölgeden gelebilecek her ılımlı mesaj, tansiyonu düşürebilir. Böylece endekste daha önce destek olarak takip ettiğimiz 7.900-8.000 bölgesine doğru bir hareketlilik ihtimali de artabilir. Ama gelen son haberler şu anda bu ihtimali destekler nitelikte değil.

4. İçinde bulunduğumuz dönemin önemli belirleyici faktörleri arasında faiz de var. Mevduat oranlarının yüzde 45 seviyesine ulaştığı bir dönemde bunun da yansımaları olabilir. Yüksek faiz ortamında özellikle borçluluğu yüksek şirketleri izlemekte fayda var. Finansman maliyetleri artabilir. Öte yandan faiztalep denklemine hassas sektörler de izlenmeli. Mevcut şartlarında Gıda, Bankacılık, Perakende gibi sektörler daha defansif olabilir.