'Yeniden AK Parti!' gibi davranmanın dayanılmaz ağırlığı!

Yerel seçimin dinamikleri; siyasi partilerin tabanları, farklı oy kitlelerine oynayan siyasilerin varlığı ile özellikli bir hal aldı. Hatta "Ben olmazsam senin gibi, seni de ederim benim gibi" anlayışından örnekler de sergilenmeye başladı. Bu bağlamda, Yeniden Refah Partisi'ne (YRP) ayrı bir parantez açmakta fayda var. YRP ile görüşmeler gerçekleştiren AK Parti kurmaylarının ve son olarak Genel Başkan Vekili Efkan Ala patentli beyanların, hem bugüne hem de geleceğe dair önemli sonuçları söz konusu.
Önce... AK Parti-YRP müzakere sürecinde yaşandığı bildirilen aşamaları ve içerikleri ele alalım.
Sonra... YRP için, "siyasal miras" iddiasıyla izah edilen konuma bakalım.
Bilgi sınırlarımız içindeki özete göre...
AK Parti yöneticileri, 31 Mart Yerel Seçimleri için aday belirleme çalışmaları kapsamında YRP'nin yetkili isimleriyle 4 üst düzey görüşme yaptı. Görüşmelerin ilk turunda, tahmin edileceği üzere YRP'liler, beklentilerini en üst düzeyde tuttu. AK Parti tarafı ise "Teklifinizi revize edin, biz de düşünelim, tekrar bir araya gelelim" dedi ama olmadı!
Aktarılan o ki... YRP'nin, "Ankara, İstanbul ve İzmir'de size destek verelim ama diğer illerde kendi adaylarımızı çıkaralım" yaklaşımı ile masaya gelmesi, başlangıçta umut vadetti.
Lakin... Birkaç büyükşehir (Kocaeli, Konya, Ş.Urfa, Malatya gibi) ve il belediye başkanlığı ileri sürülünce işin renginin farklı olacağı anlaşıldı. Tam da bu nedenle AK Parti ile MHP arasındaki ittifakın yereldeki çerçevesi, YRP'li muhataplara bilhassa hatırlatıldı. "İlkesellik, siyasi gerçeklik ve seçim matematiği" argümanları tek tek ele alındı. Belli ölçekteki il ve ilçe belediyeleri ile belediye meclis üyelikleri bağlamında zemin oluşturulmaya çabalandı.
Ancaaaak... Karşılıklı pozisyonların netleştirilmesine çalışıldığı sırada AK Parti teşkilatları sahadan, ciddi duyumlar aktarmaya başladı. YRP'nin, AK Parti'den aday gösterilmeyeceği konuşulan isimlerle, eski AK Partililerle temasa geçtiği bildirildi. Yani... YRP'nin vehmettiği güç bir yana çok yönlü politik kurgu içinde olduğuna ilişkin kuşku, güven ilişkisini zedeledi.
Derken... AK Parti'den sessiz ve derinden yorumlar paylaşıldı...
Örneğin, ilk olarak şu mesaj yansıdı:
"Eğer YRP, 'Ankara, İstanbul ve İzmir'de aday çıkarmıyoruz. Halen eleştirdiğimiz veya eksik bulduğumuz politikalar olmakla birlikte Sn. Cumhurbaşkanı'nı seviyor ve destekliyoruz. İstanbul'da, Ekrem İmamoğlu devri kapansın istiyoruz' diyebilseydi, seçmen nezdinde karşılığı olurdu!"
Bir süre sonra, şu tespit dikkati çekti:
"YRP adeta, 'Yeniden AK Parti' olacağı