Gurur projeleri Türkiye'yi uçuracak
TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, 2034'e kadar yaklaşık 500 KAAN, HÜRJET ve HÜRKUŞ, 350'den fazla GÖKBEY, ATAK, ATAK- 2 üretimini gerçekleştireceklerini açıkladı. Demiroğlu, millileşme projeleri ile yılda 1 milyar doların Türkiye'de kalacağını kaydetti
Türkiye savunma sanayi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyonerliğinde çağ atlıyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, 2034'e kadar yaklaşık 500 KAAN, HÜRJET ve HÜRKUŞ, 350'den fazla GÖKBEY, ATAK, ATAK-2 üretimini gerçekleştireceklerini açıkladı. HÜRJET'in Hava Kuvvetleri Komutanlığına ilk teslimatının 2027 yılı başında olacağını kaydeden Demiroğlu, millileşme projeleri ile yılda 1 milyar doların Türkiye'de kalacağını kaydetti. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Demiroğlu, TUSAŞ'ın Kahramankazan Tesisleri'nde medya kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Üretim tezgahlarını gezdirerek, şirketin gelecek 10 yıllık projeksiyonunu anlatan Demiroğlu, TUSAŞ üretim hatlarındaki projelere ilişkin detaylı bilgi verdi. Demiroğlu şu mesajları verdi:
1 MİLYAR DOLAR ÜLKEDE
Dünya çapında savunma alanında "Defense News Top 100" sıralamasında en büyük 50. savunma sanayii şirketi olarak TUSAŞ yer almakta.
Yerlileştirme faaliyetlerinden 125'i hayata geçirilirken, 330'u aşkın yerlileştirme projesi ise devam etmekte. Bu millîleştirme projeleri ile yılda 1 Milyar Dolar ülkemizde kalacak.
HÜRKUŞ: İlk milli eğitim uçağı. 55 sipariş aldık. 10 adet uçağın üretimi tamamlandı. 2025'te Türk Hava Kuvvetlerine teslim edilecek. Kalan 45 uçağın teslimatı 2027'de tamamlanacak.
HÜRJET NATO EĞİTİM UÇAĞI
HÜRJET: İlk milli jet uçağı. 16 sipariş aldık. 2027 başında Hava Kuvvetleri Komutanlığına ilk teslimat yapılacak. İspanya HÜRJET'i eğitim uçağı olarak seçti. İspanya'nın bize NATO kapısını açmasını ümit ediyoruz. 'HÜRJET'i NATO'nun eğitim uçağı yapalım' diye elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. İnşallah bu sene içinde de hem İspanya ile hem de kendi hava kuvvetlerimizle yaklaşık 100'ün üzerinde toplam sayıya ulaşan sözleşmeyi imzalamayı hedefliyoruz.
KAAN: Milli muharip uçak. Türkiye'yi beşinci nesil savaş uçağına sahip dünyadaki dört ülkeden biri konumuna getirdi. İki uçağın üretimi devam ediyor. 2025 ve 2026 yıllarında ikinci ve üçüncü geliştirme test uçaklarının ilk uçuşları planlanmakta. KAAN'la gelecekte 6. nesile de ulaşmak hedefleniyor. 2025 sonu, 2026'nın başında ikinci prototipimiz, ondan birkaç ay sonra da üçüncü prototipimiz inşallah havalara çıkmış olacak. Dolayısıyla 2025'in içinde en az iki KAAN'ı, planımızda üç KAAN'ı beraber uçurma var. Daha sonra bu testlerin sonunda bir üç tane daha yapacağız ve 2028'in sonu, 2029'un başı itibarıyla da söz verdiğimiz üzere KAAN'ımızı bloklar halinde Türk Hava Kuvvetlerine teslim etmeyi planlıyoruz. KAAN'a dünyadan büyük ilgi var.
T129 ATAK: Hafif Sınıf Taarruz Helikopteri. 2024 yılında toplamda 86 adet teslimatı tamamlandı. 92 ATAK helikopterinin kullanıcılarda hizmet veriyor.
T625 GÖKBEY: İlk millî genel maksat helikopteri. Taşıma, VIP, kargo, hava ambulans, arama kurtarma ve kıyı ötesi taşıma görevlerini icra edebilecek şekilde tasarlandı. Erdoğan'ın katılımlarıyla üç helikopterin teslimatı yapıldı.
ANKA: Keşif, gözetleme ve istihbarat toplama amacıyla üretildi. Envantere girdi ve 83 ANKA hizmet veriyor.
AKSUNGUR: Yüksek irtifada uzun süre görev yapabilen İHA, hem keşif ve gözetleme hem de silahlı operasyonlar için uygun. 52 saat boyunca havada kalabilme özelliğine sahip. Yaklaşık 3 bin kilometre gidip gelebiliyor. Terörle mücadele operasyonlarında önemli rol alıyor. Deprem bölgesinde monteli baz istasyonu sayesinde iletişim desteği sağlıyor. Sayımız 17 ama artacak.
ANKA III: Taarruzi insansız hava aracı. Radar görünmez. Kapalı ve iç haznede silah ve mühimmat yuvasından atış yaptık. Bu, Türkiye'de ilk defa yapılan bir şey. Şu anda iki prototiple devam eden çalışmalarımız inşallah önümüzdeki sene seri üretim safhasına geçecek. Hem Hava Kuvvetlerimiz hem diğer kuvvetlerimiz bu uçağı bekliyorlar. 2026'nın sonu ya da 2027'nin başında ilk teslimatı hedefliyoruz. 2027 itibarıyla artık bu uçakları envanterde görebileceğiz.