F-16, F-35, KAAN ve Milli Bakan!

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'e bir teşekkür borçluyuz. Sadece işini iyi yaptığı için değil elbette. Bakış açısındaki "yerli ve milli öncelikler" nedeniyle...
Hafta sonu bir grup meslektaşla birlikte Sn. Güler'le kapsamlı değerlendirme toplantısında bulunduk. Tahmin ve takdir edileceği üzere, "yazılmamak kaydı" ile pek çok meselenin arka planını dinleme fırsatı bulduk. Bu kapsamda en önemli husus, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, "milli savunma sanayiine kazandırdığı özgüven ve yapabilirlik kabiliyeti" idi.
Bakınız! Günümüzün kaotik güvenlik ortamı, hibrit tehditler, bölgesel gerilimler ve vekâlet savaşları dizisi, gelecek kuşaklara daha güvenli bir dünya vadetmiyor. Milli savunmasını, yerli imkân ve kabiliyetlere dayandırmayan ülkeler büyük zorluklar yaşıyor. Ki Rusya ile savaşan Ukrayna'nın, ABD ve AB yardımına muhtaç hali, ibretlik derslerle dolu. Hani Atasözümüz der ya... "Elden gelen öğün olmaz, o da vaktinde bulunmaz!" Ukrayna'daki güvenlik bunalımının, mutlak sonuçtan uzaklaşıp yıpratma savaşı niteliğine evrilen çatışmanın sebeplerinde biri de bu "bağımlılık hali!"
Tekrar Sn. Güler'le sohbetimize dönecek olursak...
Önce şu tespiti paylaştı:
"Biz öyle bir güç olalım ki tam caydırıcı kabul edilelim. Kimse bizimle uğraşamasın! Türkiye bambaşka ufuklara doğru gidiyor. Bu nedenle caydırıcılık adına her şeyi yapıyoruz. Yapmaya da devam edeceğiz!"
Sonra, sorumuz üzerine...
ABD'den alımı planlanan (yeni versiyon) F-16 paketi ile F-35 projesine dönüş ihtimali ve gözbebeğimiz KAAN'la ilgili görüşlerini paylaştı. İşte, bizlerde "şükran duyguları" oluşturan bölüm de burada pekişti.
Dedi ki...
"F-16 talebimize ilişkin olarak ABD tarafından gelen teklif mektubu 23 milyar dolarlık bir proje ama 'paketin hepsini alacağız!' diye bir şey yok!!! Türkiye'nin menfaati neyse onu yapacağız."
Bu ifade oldukça değerli. Neden Çünkü F-16'ları üreten Lockheed Martin şirketi şu anda F-35 üretimine geçmiş durumda. Yani, üretim bantlarının F-16'lar için hazırlanması zaman alabilir! (Bilmem anlatabiliyor muyum)