Enflasyon!
Kanımca, kapsamlı bir "Enflasyon Zirvesi" düzenlemesi veya "Ekonomik ve Sosyal Konsey'in" canlandırılması gerekiyor. Evet, enflasyonda düşüş sürüyor. Politika faizi, Para Politikası Kurulu tarafından kontrollü şekilde aşağıya çekiliyor. Lâkin kurların seyri dikkate alındığında, kredi genişlemesine ve tüketime ilişkin makro ihtiyati tedbirler hesaba katıldığında ve nihayet yüzde 42.5 seviyesindeki gösterge faizi göz önünde bulundurulduğunda enflasyonda gerileme gözlenmesi de zaten beklenen bir durum. Oysa Türkiye, 2019 yılından bu yana dalgalı seyir izleyen enflasyonun baskısını hissediyor. Özellikle dar ve sabit gelirliler bakımından gerek satın alma gücü gerekse gelir dağımı yönüyle aşındırıcı süreçler yaşanıyor. Haliyle yapılan büyük fedakârlığa rağmen hedeflenen enflasyonla gerçekleşen enflasyon arasındaki makas bir türlü kapanmıyor. 2019'dan itibaren Merkez Bankası tarafından Hükümete gönderilen mektupların içeriğine bakıldığında da hemen hemen aynı gerekçeler ileri sürülüyor. Neticede, düşüş eğilimindeki enflasyona rağmen piyasalar, Merkez Bankası'nın açıkladığı enflasyon öngörüsünün üzerine kendi marjını da ilave ederek bir yol tutturmaya çalışıyor.
Bakınız, tarihi hafıza bize neyi işaret ediyor
30 Ocak 2020 tarihli mektup (7 sayfa) Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal tarafından Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Berat Albayrak'a yazılmış:
... 2019 yılsonu enflasyonu hedef aralığının üzerinde gerçekleşmiştir... Enflasyondaki yüksek seviyenin geçmişe endekslenme kanalıyla ücretlere ve fiyatlara yansıması belirleyici olmuştur... Enflasyonun hedefin üzerinde kalmasının bir diğer nedeni de gıda fiyatlarıdır.
1 Şubat 2021 tarihli mektup (10 sayfa) Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal tarafından Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'a yazılmış:
... 2020 yılsonu enflasyonu hedef aralığının üzerinde gerçekleşmiştir... Hizmet enflasyonu katılık sergilemiştir... Hizmet enflasyonundaki artışta gıda fiyatlarındaki görünüm ve birikimli döviz kuru etkileri öne çıkmıştır...
31 Ocak 2022 tarihli mektup (2 sayfa) Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu tarafından Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'ye yazılmış:
... Tüketici enflasyonu, 2021 yılsonunda yüzde 5 hedefi etrafında belirlenen belirsizlik aralığının üzerinde gerçekleşmiştir... TCMB sürdürülebilir fiyat istikrarını hedefleyen bir çerçevede, kısa vadeli geçici kazanımlar yerine uzun vadeli ve kalıcı başarı sağlayacak şekilde geniş kapsamlı bir temel para politikası gözden geçirme sürecini başlatmış bulunmaktadır...