Trafik kazalarında tedavi giderleri nereden karşılanıyor
Önce, bir okuyucudan gelen soruyu paylaşayım.
Okuyucum, başından geçenleri anlatıp, "Trafik kazalarında tedavi giderleri neden trafik sigortasından karşılanmıyor Sigorta şirketine başvuruyoruz, biz sorumlu değiliz diyor. Bazıları tedavi sürecindeki giderleri sigorta şirketi ödüyor, dava açın diyor. Hangisi doğru" diye soruyor. Belirli dönemlerde bu ve benzeri soruları okuyuculardan alıyorum. Her bayramda olduğu gibi bu tatilde de ölümlü ve yaralanmalı yüzlerce kaza yaşandı. Muhtemelen, önümüzdeki günlerde okuyuculardan bu şekilde sorular gelecektir. Şimdiden konuya açıklık getireyim.
Sorunun cevabı net: Trafik kazalarında tedavi masrafları artık trafik sigortasından karşılanmıyor, SGK ödüyor. Konuyu açayım. Doğru, 2011 yılına kadar trafik kazalarında tedavi giderleri, trafik sigortası kapsamında sigorta şirketleri tarafından karşılanıyordu. 2011'de yapılan düzenleme ile trafik kazalarında tüm tedavi masraflarını SGK karşılamaya başladı. Bu işin kanuni dayanağını da paylaşayım. Aynen şöyle yazıyor: Kaza nedeniyle mağdur olan kişinin tedavisine başlanmasından itibaren sürekli sakatlık raporu alana kadar tedavi süresince ortaya çıkan protez organ bedelleri de dahil bakıcı giderleri, tedaviyle ilgili diğer giderler ile kaza nedeniyle çalışma gücünün kısmen veya tamamen azalmasına bağlı giderler SGK'nın sorumluluğunda olup, sigorta şirketlerinin sorumluluğu sona ermiştir.
SİGORTA ŞİRKETİNİN SORUMLULUĞU YOK
O dönem, yapılan düzenleme ile de sigorta şirketlerine topladıkları trafik sigortası primlerinden yüzde 10 payı SGK'ya aktarma zorunluluğu da getirildi. Böylece sigortacıların trafik kazalarındaki tedavi masraflarını ödeme sorumluluğu ortadan kalktı. Nereye kadar Kaza geçiren kişi, sürekli sakat kalana kadar. Bu durumda, trafik sigortasından sakatlık tazminatı ödeniyor. Mesela, sadece 2024 yılında, sigorta sektörü, trafik kazalarında tedavi masraflarını karşılaması için SGK'ya 16 milyar TL aktardı.
15 yıldır trafik kazalarında uygulama böyle. Trafik kazası geçirdiniz, özel ya da kamu fark etmez, yakındaki hastanenin aciline gittiğinizde, yoğun bakımda tedavi masraflarını SGK karşılıyor. Yoğun bakım sonrasında ya tedaviye kamu hastanesinde devam ederseniz hiçbir masraf ödemezsiniz ya da SGK ile anlaşmalı özel hastaneye gidersiniz, bu durumda SGK Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) üzerinden ödeme yaptığından hastane fark ücreti talep eder. Bu ücreti de kendiniz ödersiniz.