MECLİS'TE şehit aileleri ve gazilerin haklarını iyileştiremeye yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifi kabul edildi. Kanun teklifi ile gazilerin aylıkları artırılırken, terör eylemlerinde malul sayılmayanlara maaş bağlanacak.
Teklifle, vazife malullerinden hayatını kaybedenlerin ana ve babalarına bağlanacak aylıklar yükseltilecek, bakıma muhtaç gazi ve malullere yapılan ödemeler de artırılacak. Ayrıca, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında yaralanan, malul sayılmayan kamu görevlilerine de 27 bin lira aylık bağlanacak. Peki, yeni düzenlemeden kimler nasıl, yararlanacak, maaşlar ne kadar artacak
Tüm vazife malullerinden hayatını kaybedenlerin anne ve babalarına bağlanacak toplam aylık tutar, asgari ücretin net tutarından az olmayacak. Buna göre ödenecek tutar 28 bin 75 lira olacak ve asgari ücrete göre her yıl yeniden belirlenecek.
MALULLERE AYLIK 70 BİN 187 TL ÖDENECEK
Bakıma muhtaç gazi ve malullere yapılan ödeme net asgari ücretin 2.5 katına çıkarak, 70 bin 187 lira olacak.
Haberin DevamıYeni düzenleme ile vazife malulü erbaş ve erler ile güvenlik korucuları, askeri öğrenciler, sivillerin aylıklarında da artışa gidiliyor. Artış, memur maaşlarındaki ek göstergeye göre belirlenecek. Bu kapsamda dört yıllık yüksek öğretim mezunları sekizinci derecenin birinci kademesindekiler gibi emekli keseneğine esas aylıkları üzerinden hesaplanacak tutar, vazife malullüğü aylığı tutarından düşük olmayacak. Yüksek öğrenim mezunları dışındakilere ödenecek tutar ise eğitim durumlarına bakılmaksızın onuncu derecenin birinci kademesine göre hesaplanacak. Bu kişiler derece yükseltmeye tabi olacaklar ve dördüncü dereceye yükselenler için 2 bin 100, üçüncü dereceye yükselenler için 2 bin 200, ikinci dereceye yükselenler için 3 bin, birinci dereceye yükselenler için ise 3 bin 600 TL ek gösterge rakamı esas alınacak.
Vazife malulü erbaş ve erler ile güvenlik korucuları, askeri öğrenciler, sivillere bağlanacak aylık maaş 55 bin 700 liradan düşük olmayacak ve memur maaş katsayısına göre yılda iki kere yeniden belirlenip artırılacak.
MALUL SAYILMAYANLARA DA MAAŞ BAĞLANACAK
Terör eylemi nedeniyle yaralanmış olmakla birlikte malul sayılmayanlarla, derece tespiti yapılanların aylıklarına esas gösterge rakamları yükseltilecek ve bu kişilerin aldıkları maaşlar derecesine göre 30 bin ila 42 bin TL'ye kadar çıkacak.

28