Mesleki eğitim yeniden tasarlanacak

Dünkü yazımda, ekonominin üç yıllık hedef ve politikalarının yer aldığı 2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'da (OVP) sosyal güvenlik ve istihdamda atılacak adımların detaylı analizini yapacağımı belirtmiştim.

Gelecek üç yılda, istihdam alanında yapılacaklar arasında bence en dikkat çekici olanı mesleki eğitim konusu.

Detaya girmeden önce bu konu hakkında birkaç tespitte bulunayım.

Mesleki eğitim; sanayicisinden çalışanına, istihdamdan ekonomiye yılların çözülemeyen sorunu. Okuyucularım bilirler, geçmiş yazılarımda da fırsat buldukça mesleği eğitime dikkat çektim. Nitekim İŞKUR'un açıkladığı rakamlara göre sadece 2023'te 204 bin işyeri, 560 binden fazla aradığı elemanı bulamadı. Bu da temininde güçlük çekilen meslekleri gündeme getiriyor.

Temininde güçlük çekilen mesleklere bakın; neredeyse tamamı ara eleman ve bunların tamamı da imalat sanayiindeki işverenlerin aradığı yetkinlikte. Sanayiciler, ara elemana üniversite mezununun iki katı kadar maaş veriyor ama mesleki eğitim yaygın olmadığından aradığı elemanı yine de bulamıyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

YÖNETİM ÖZEL SEKTÖRE BIRAKILACAK

Yeni açıklanan 2025-2027 dönemini kapsayan OVP'ye baktığımızda, istihdamda atılacak adımların tamamı, bu mesleki eğitimden, daha doğrusu ara eleman sorununa çözümden oluşuyor. Bunun için de mesleki ve teknik eğitimin kalitesi iyileştirilecek, işgücü piyasasının ihtiyaçlarına yönelik beceri uyumsuzlukları aza indirilecek. Programda dikkatimi çeken bir husus da mesleki eğitimde kamu, özel sektör işbirliğinin artırılarak, meslek liseleri ve meslek yüksekokullarının yönetiminde özel sektörün rol oynayacak olması.

Bu konularda neler yapılacak

OVP'de yapılacaklar madde madde sıralanıyor hatta bu yapılacaklar belirli takvime de bağlanmış. Şu kadarını söyleyeyim, mesleki eğitimin geliştirilmesi için atılacak adımların tamamına yakını 2025 yılında bitirilecek. Şimdi, madde madde yapılacaklar arasında önemli bulduklarımı paylaşayım.

İSTİHDAM DESTEĞİ OVP İLE GELİYOR

Meslek yüksekokulları kamu ve özel sektörün orta vadede ihtiyaç duyduğu işgücü ile uyumlu hale getirilecek.

İmalat sanayi istihdamının özendirilmesi amacıyla istihdamını artıran KOBİ'lere KOSGEB tarafından istihdam desteği sağlanacak.

Mesleki ve teknik eğitim müfredatı özel sektörle işbirliği içerisinde güncellenecek, staj ve işbaşı eğitimi programlarının yaygınlaştırmasını sağlayacak şekilde yönetim ve finansman konuları da dahil olmak üzere özel sektörün katılımı artırılacak.