İşte yeni çalışma hayatı
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenleme, 'yıllık izin süreleri kısaldı mı, haftasonu tatilinde değişiklik mi oldu' sorularını gündeme getirdi. Öncelikle belirteyim, çalışanların haftasonu izin günlerinde ve sürelerinde bir değişiklik yapılmadı. Ancak, yeni düzenleme ile turizm alanında çalışanların hafta tatilinde bir değişikliğe gidildi. Şöyle ki, turizm sektöründe çalışanlar, haftalık izinlerini 10 günlük süre içerisinde kullanabilecek.
ÇALIŞMA hayatı ve sosyal güvenlik alanında önemli değişiklikler içeren kanun, pazartesi günkü Resmi Gazete'de yayımlanarak, uygulamaya girdi. Kanunla, çalışanların yıllık izinlerinden işçiye işveren tarafından yapılacak bildirimlere, yurtdışında yaşayanların sosyal güvenlik uygulamasından, emeklilere ödenen aylıklara kadar birçok konuda yeni düzenlemeye gidildi. Bunlar arasında çalışanların haftalık izni konusu bir süredir kamuoyunun gündeminde ve kafa karışıklığına da neden oldu. Öyle ki, okuyuculardan, 'yıllık izin süreleri kısaltıldı mı, haftasonu tatilinde değişiklikler mi oldu' gibi çokça soru alıyorum. Öncelikle belirteyim, çalışanların haftasonu izin günlerinde ve sürelerinde bir değişiklik yapılmadı. Ancak, yeni düzenleme ile turizm alanında çalışanların hafta tatilinde bir değişikliğe gidildi. Şöyle ki, turizm sektöründe çalışanlar, haftalık izinlerini 10 günlük süre içerisinde kullanabilecek.
Haberin DevamıHAFTA TATİLİ 10 GÜNDE BİR OLACAK
* Peki, bu ne anlama geliyor Malum, çalışanlar, haftalık 45 saatlik çalışma sürelerini tamamladıklarında hafta tatilini hak ediyorlar ve haftada 7 günlük zaman dilimi içinde de bu tatil haklarını kullanıyorlar. Turizmde ortaya çıkan ihtiyaç nedeniyle bu alanda çalışanların hafta tatilinde yeni düzenleme yapıldı. Sadece Kültür ve Turizm Bakanlığından turizm işletme belgeli konaklama tesislerinde çalışan personel, haftalık izinlerini 10 günlük süre içerisinde kullanabilecek.
* Buna göre, 45 saatlik çalışma süresinin tamamlandığı gün, hafta tatiline hak kazanan çalışan, hak kazandığı hafta tatilini yazılı talebi veya onayı ile tatile hak kazandığı günü takip eden 4 gün içerisinde (10+1) kullanabilecek. Altını çizmekte fayda var bu durumdan işçinin yazılı talebi ve onayı olması gerekiyor. Özetleyecek olursam, çalışanların haftalık tatil sürelerinde kısaltmaya veya değişikliği gidilmedi, sadece turizm sektöründe çalışanlar için haftalık izinlerini 10 günlük süre içinde kullanabilmelerine yönelik bir düzenleme yapıldı.
ELEKTRONİK BİLDİRİMLER
* Yeni düzenleme ile işveren tarafından işçilere yapılan bildirimlerin elektronik ortamda yapılmasına imkân tanındı. Mevcut uygulamada, çalışana yapılan tüm bildirimlerin yazılı ve imzalı olması gerekiyor. Uygulamaya giren kanun ile iş sözleşmesinin feshini doğuracak bildirimler hariç geri tüm bildirimler elektronik posta ile yapılacak ve bu şekilde yapılan bildirimler yazılı ve ıslak imzalı sayılacak, hukuken de geçerli sayılacak. Tabi, bildirimlerin elektronik ortamda yapılabilmesi için çalışanın da onayının olması gerekiyor. İş sözleşmesinin feshi sonucu doğuracak bildirimler ise her şart altında yazılı yapılacak.