İşte diyabetli çocuklarla ilgili düzenlemenin detayı

18 yaş altı tip 1 diyabet hastası çocukların, sensörlü glikoz izleme cihazları SGK tarafından geri ödeme kapsamına alındı. Bu, yıllardır 'Parmak uçlarımız bize kalsın' sloganıyla yüzlerce ailenin beklediği bir karardı. Şimdi uygulamanın nasıl olacağı, cihazların özel sağlık sigortalarının da kapsamında olup olmadığı soruluyor. Detayları sizler için araştırdım...

Açıkça söyleyeyim, şeker hastası çocukların aileleri, yıllardır sensörlü glikoz izleme cihazlarının devlet tarafından karşılanmasını talep ediyordu; nihayet bu talepleri karşılık buldu. 18 yaş altı tip 1 diyabet hastası çocukların, sensörlü glikoz izleme cihazları SGK tarafından geri ödeme kapsamına alındı, Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) yapılan değişiklik de Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yeni düzenleme uygulamaya girdikten sonra da okuyuculardan bu konuda çokça soru alıyorum. Kimileri uygulamanın nasıl olacağını merak ediyor, kimileri de cihazların özel sağlık sigortalarının kapsamında olup olmadığını soruyor.

Uzmanlık alanım olmadığı için, okuyuculardan gelen sorulara cevap verebilmek adına, konunun uzmanları ile konuştum. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Özsarı'ya danıştım. Aldığım bilgileri sizlerle de paylaşayım. Ama önce bilmeyenler için sensörlü glikoz izleme cihazının önemine değineyim.

Haberin Devamı

Diyabetin teşhisinin erken aşamada konulması ve tutarlı şekilde takip edilmesi önemli. Takibi ise gün içinde tekrarlayan kan şekeri ölçümleri ile yapılıyor. Kan şekeri ölçümü de çocuklarda parmaktan kan alınması yoluyla oluyor. Bu konuda yıllardır geliştirilen bir söylem var; o da, 'parmak uçlarımız bize kalsın' sloganı.

ÇOCUKLARIN PARMAK UÇLARI SAĞLAM KALDI

Oysa parmaktan ölçüm gerektirmeyen sistemlerle, yani sensörlü cilt altı glukoz izleme cihazları ile çocukların kan şekerinin düşüş ve yükselişleri aileler tarafından ve çocukların sosyal hayatını etkilemeden takip edilebiliyor. Yaklaşık 7 yıldır hem doktorlar hem de şeker hastası çocukların aileleri izleme cihazlarının devletin ödeme kapsamına alınmasını talep ediyordu.

Tip 1 diyabetli çocukların sensör aracılığı ile kan şekeri izleme sistemine yönelik düzenleme geçen hafta yapıldı ve sensörlerin ödenmesi SGK kapsamına alındı. Bu düzenleme 30 bin çocuk ve ailesini ilgilendiriyor. Buna her yıl 2 bin çocuğa diyabet tanısı konulduğunu eklersek rakam büyüyor. Düzenleme sonrası yeni geliştirilen slogan ise, 'Çocukların parmak uçları sağlam kaldı' oldu. Peki, bundan sonra ne olacak Haluk Özsarı'nın anlattıklarını paylaşayım:

Haberin Devamı

30 BİN ÇOCUĞA AYLIK 100 MİLYON TL DESTEK

"2-18 yaş grubu çocuklar için aylık 3 bin 500 TL geri ödeme yapılabilecek, sensör ücreti aylık 3 bin 500 liradan fazlaysa kullanıcı farkını vererek alacak. En az bir çocuk endokrin uzmanının olduğu yıllık sağlık kurulu raporu yeterli olacak. Reçeteyi çocuk endokrin uzmanı, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı (pediatrist), aile hekimi yazabilecek. Yapılan hesaplara göre, tip 1 diyabetli çocuklara yılda 1 milyar TL, ayda 100 milyon TL civarında destek verilmiş olacak."