Z kuşağı Asya'da dengeleri sarstı
Haftaboyunca İran'ın Tahran'daki İsmail Haniye suikastı sonrasında sorumlu tuttuğu İsrail'e nasıl yanıt vereceğine odaklanmışken Asya'da küresel dengeleri etkileyebilecek bir gelişmeye tanık olduk.
ULUSLARARASI ETKİLERİ
ÜÇ haftadır süren öğrenci eylemleri sonrasında 15 yıldır iktidarda bulunan Başbakan Şeyh Hasina Vecid istifa edip ülkeyi terk etti. Olay şimdiden tarihe 'Z-kuşağı devrimi' diye not düşüldü. Z-kuşağı malûm 1997 ile 2012 arasında doğan gençler için kullanılıyor. Dijital dünyanın içine doğan, ben merkezci, özgürlüklere düşkün, finansal durumu önemseyen gibi bir dizi özellik yüklenen bu gençler, işte Bangladeş'te sürdürdükleri eylemlerle sadece ülke değil, uluslararası siyasette iz düşümleri olabilecek bir değişime ön ayak oldular.
BANGLADEŞ'TE NE OLDU
GENÇ işsizliğinin çok yoğun olduğu Bangladeş'te eylemciler, Pakistan'a karşı 1971 tarihli bağımsızlık savaşına katılan ailelere kamuya personel alımında kota ayrılmasına karşı çıktılar. Çünkü bunun kurtuluş savaşının lideri olan Şeyh Mucibur Rahman'ın kızı Şeyh Hasina iktidarı tarafından destekçiler lehine kullanıldığını iddia ettiler. Mahkeme kararıyla kota düşürülse de Hasina hükümetinin, eylemleri kışkırtmakla suçladığı Cemaat-i İslami Partisi ve gençlik kollarını yasaklaması sokaktaki şiddeti daha da arttırdı. Farklı kaynaklara göre polisin şiddetle karşılık verdiği gösterilerde 400'den fazla kişi hayatını kaybetti.
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıHİNDİSTAN'A KAÇTI
OCAK ayında muhalefetin boykot ettiği seçimlerde dördüncü kez seçilen Şeyh Hasina, pazartesi günü istifa ederek askeri bir helikopterle komşu Hindistan'a kaçtı. Hasina için Hindistan manidar bir adres.
Çünkü Hasina'nın babası, 1976'da aile üyeleriyle birlikte askeri darbe sırasında öldürüldüğünde, Hasina yine kızkardeşi ile komşu Hindistan'a sığınmıştı.
Laik bir yönetim benimseyen Şeyh Hasina, ülkede Delhi karşıtı gruplara izin vermediği gibi Hindistan ile askeri, ekonomik ve kültürel ilişkilerin yolunda gitmesine özen göstermişti.
Çok kutuplu dünyaya geçişte Batı'ya yaklaşan Hindistan, rakip gördüğü Çin ile Asya'da yeni bir nüfuz çatışmasına tutuşurken, Şeyh Hasina, iki ülke arasında denge politikası gütmeye çalışmıştı.
ASYA'DA GÜÇ SAVAŞLARI
ŞİMDİ iki ülke de komşu Bangladeş'i yakın takibe almış durumda. Bangladeş, yılda 16 milyar dolarla Hindistan'ın güney Asya'daki en büyük ticaret partneri, aynı zamanda savunma ve enerji ortaklıkları söz konusu. Bangladeş'te Hasina'nın istifasıyla oluşan siyasi boşluğu Çin ve Pakistan'a daha ılımlı bir hükümetin doldurması halinde Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin bölgesel güç olma politikalarının zora gireceği konuşuluyor.
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıÜLKEDE SON DURUM
HASİNA'nın istifası sonrasında başbakanlık konutunun yağmalanması gibi durumlar yaşanırken asayişin sağlanması için ordu yönetime el koymuş durumda.