Ortadoğu'da bir bu kriz eksikti
ABD'nin önceki gün başta Bağdat olmak üzere Ortadoğu temsilciliklerine kısmi tahliye emri vermesinden bu yana dünya şu soruya yanıt arıyor: İsrail, İran'ı vuracak mı yoksa blöf mü yapıyor
İSRAİL NE İSTİYOR
İSRAİL, varoluşsal tehdit olarak gördüğü İran'ın asla nükleer silah kapasitesine ulaşmasını istemiyor. İlk görev döneminde İran ile nükleer anlaşmadan çekilen ABD Başkanı Donald Trump, ikinci dönemde iş başına gelince Tahran ile yeni bir nükleer anlaşma yapmaya kalktığında da İsrail bu tutumdan rahatsız olmuştu. İsrail, İran'ın nükleer tesislerine kilit vurulmasını, hatta kullanılmaz hale getirilmesini istiyor.
ABD NE ÖNERİYOR
TRUMP, mart başında aracı ülkeler vasıtasıyla İran'a mektup yollayarak olası bir nükleer anlaşma için iki ay süre tanımış, aksi halde bunun sonuçları olacağı uyarısında bulunmuştu. Trump yönetimi, İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin tamamen durdurulması ya da çok düşük seviyelerde sıkı kontrol altında tutulmasını öneriyor. Nükleer bomba için yüzde 90 oranında uranyum zenginleştirme gerekiyor. İran ise yüzde 60 seviyelerine ulaşmış durumda.
Haberin DevamıİRAN NE İSTİYOR
İSRAİL'in nükleer silah sahibi olduğu tüm dünya tarafından bilinen bir sır. İran her ne kadar nükleer programının silah üretimine yönelik olmadığını savunsa bile uranyumu sivil amaçlı kullanımın ötesinde zenginleştirmesi kuşku yaratıyor.
Nitekim dün Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nda yapılan oylamada İran'ın Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'na yönelik sorumluluklarını ihlal ettiğine hükmedildi. 20 yıl aradan sonra gelen bu karar İran'ı yeni yaptırımlarla karşı karşıya bırakabilir. Ancak kararın ardından İran, nükleer zenginleştirme programına hız verileceğine dair rest çekti.
İSRAİL PROVA YAPMIŞTI
İRAN ve İsrail geçen yıl iki kez doğrudan karşı karşıya gelmişti. En son İsrail, İran'a misilleme olarak 26 Ekim'de geniş çaplı hava saldırısı düzenlemişti. Nisan ayındaki ilk saldırıdaki gibi İsrail jetleri, İran'ın S-300 hava savunma sistemleri, radar ve silah tesislerini hedef almıştı.
Zaten Suriye'nin hava savunmasını yerle bir eden İsrail uçakları, Irak'taki vekil güçlere yönelik saldırıların ardından İran hava sahasına girmeden uzaktan ateşlenen bombalarla hedeflere saldırı düzenlemişti. 'Tövbe Günleri' kod adlı operasyona 100'e yakın F-15, F-16 ve F-35 katıldığı, 2 bin km kateden uçaklara havada yakıt ikmali gerçekleştirildiği ve hava kuvvetlerinin en karmaşık operasyonu olduğu yorumu yapılmıştı.
Haberin Devamıİran tarafı ise pek bir hasarın olmadığını iddia ederek karşılıklı misilleme yarışının sönümlenmesine izin vermişti.
ŞİMDİ NE ÖNGÖRÜLÜYOR
ABD Başkanı Trump'tan son gelen açıklamalar İran ile müzakerelerin pek de istediği gibi gitmediği yönünde, ancak dün yine İran ile anlaşma istediğini, çatışma istemediğinitekrarladı. Pazar günü Umman'da ABD ile İran arasında yeni bir görüşme turunun olması bekleniyor. İsrail ise öncesinde savaş tehditlerini gündeme getirerek elini yükseltiyor.