Ortadoğu için tek çözüm bu

Hamas'ın baskını ve İsrail'in karşı saldırısıyla yıllardır geri plana atılmış olan Filistin meselesi uzun aradan sonra tekrar dünya gündeminde birinci sıraya yükseldi.

Her şeyden önce Hamas'ın kanlı baskını da, Hamas'tan intikam almak için İsrail'in Gazze'ye yönelik topyekûn saldırıları da Ortadoğu'da barışa hizmet edecek türden değildir.

Hamas'ın sivil İsraillilere yönelik saldırıları asla izah edilemez. İsrail'in 'Hamas'ı yok edeceğim' diyerek yüzbinlerce Filistinliyi açlığa, susuzluğa ve bombalara mahkûm etmesinin de izahı olamaz.

NETANYAHU'NUN SAVAŞI

İSRAİL, geçen cumartesi kuruluşundan bu yana en ölümcül saldırıya uğradı. Kamuoyu çok öfkeli. Tepkilerin hedefinde ise ülkeyi 'yargı reformu' gibi suni bir gündemle meşgul eden Başbakan Binyamin Netanyahu, saldırıları öngöremeyen istihbarat ve güvenlik kurumları var.

Hamas'ın saldırısı sonrasında muhalefet liderleriyle 'savaş kabinesi' kuran Netanyahu, sınıra yığdığı 300 bin askerle Gazze'ye girmeye hazırlanıyor. Netanyahu, şimdi hem Hamas'a ağır bir darbe vurmayı hem de yolsuzluk iddiaları nedeniyle sallantıda olan koltuğunu korumayı deneyecektir. Ancak İsrail cephesinde de artan can kayıpları eninde sonunda Netanyahu'yu hesap vermeye zorlayacaktır.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

GAZZE'YE TOPLU CEZA

İSLAMİ Hamas örgütü bilindiği gibi Filistin'in Gazze Şeridi'ni 2006'dan bu yana kontrol ediyor. Gazze Şeridi Mısır'a komşu Akdeniz kıyısında 40 km uzunluğunda, 6-12 km genişliğinde bir kara parçası. İsrail ile çevrelenmiş durumda, tek çıkışı Mısır.

Hamas, İsrail'in varlığını kabul etmiyor. İsrail de Hamas'ı yok saymak istiyor. Yıllardır Gazze'de yaşayan 2 milyondan fazla Filistinliyi kara ve deniz ablukalarıyla, zaman zaman düzenlediği saldırılarla yıldırmaya çalışması da bundan.

Filistin'in diğer ayağı Batı Şeria; Ürdün sınırında ve Gazze'ye yaklaşık 80-90 km uzaklıkta. İşte İsrail, Batı Şeria'da konuşlu El Fetih destekli Mahmut Abbas liderliğindeki Filistin yönetimini muhatap alıyor. Son dönemde onu da ne kadar dikkate aldığı ayrı bir soru işareti.

İsrail, 2005'te Gazze'den çekilmişti, Filistin yönetimin bulunduğu Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki işgali ise sürüyor.

KUTUPLAŞMANIN SONU

1993 yılında Filistin yönetimi ile İsrail arasında yapılan Oslo Anlaşması çerçevesinde iki devletli bir çözüm perspektifi kabul edilmişti.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Ancak iki taraftan da aşırıcı kanatlar sürecin ilerlemesine izin vermedi. İsrailli aşırı milliyetçilerin Filistinlilere saldırılarını, Hamas'ın İsraillilere intihar eylemleri izledi. İsrail'in ılımlı Başbakanı Yitzak Rabin, 1995 yılında aşırı milliyetçi bir Yahudi'nin saldırısında hayatını kaybetti.

Aşırıcılık bir süre sonra siyaset sahnesini de işgal etmeye başladı. İsrail'de