İsrail'e baskılar artarken

ORTADOĞU açısından ciddi gelişmelerin yaşandığı bir haftayı geride bırakıyoruz.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin pazar günü helikopter kazasında beklenmedik ölümü ve İsrail aleyhine gelişen iki uluslararası hamle haftanın öne çıkan olayları arasında yer aldı.

İran'da 5 günlük yas bugün sona ererken kazayla ilgili komplo teorileri elbette daha fazla konuşulacaktır. Ancak bugün, 8 Ekim'den beri Gazze Şeridi'nde yıkıcı bir savaş yürüten İsrail yönetimine artan uluslararası baskıları ele alacağız.

TUTUKLAMA TALEBİ

PAZARTESİ günü Lahey merkezli Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Başsavcısı Karim Khan, Gazze nedeniyle hem Hamas liderleri hem de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında mahkemeden savaş suçu işlendiğine dair makul gerekçeleri olduğunu belirterek uluslararası tutuklama kararı çıkartılmasını istedi.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

İsrail, Hamas ile İsrail liderlerinin bir tutulmasını 'rezalet' olarak niteledi. İsrail'e en büyük destek ise müttefiki ABD'den geldi. ABD Başkanı Joe Biden, savcının 'ölçüyü aştığını' söyledi. Oysa aynı Biden, geçen yıl aynı mahkeme Rusya lideri Vladimir Putin için Ukrayna gerekçesiyle uluslararası tutuklama çıkardığında bunu memnuniyetle karşılamıştı.

BÖLÜNMELER BAŞLADI

VE Pakistan asıllı İngiliz Başsavcı Karim Khan bir anda uluslararası gündemde baş sayfalara çıktı. Khan daha kararını açıklamadan özellikle İsrail'e müttefik ülkelerden baskı görmeye başlamış, bazı Amerikalı Kongre üyeleri Khan ve mahkemenin diğer üyelerini yaptırım uygulamakla tehdit etmişti.

Hatta Karim Khan, CNN International kanalına verdiği röportajda üst düzey bir liderin 'Bu mahkeme Afrika için ve (Rusya lideri) Putin gibi haydutlar için inşa edilmişti' diyerek kendisini uyardığını da iddia etti. Öte yandan Karim Khan, bu kararıyla Gazze savaşının başından bu yana iyi, kötü aynı çizgide kalmaya çalışan İsrail'e uluslararası destek cephesinde ilk gediği açtı.

ABD'ye rağmen Fransa, Belçika UCM'nin bağımsızlığını desteklediklerini açıkladı. Almanya, Netanyahu aleyhindeki iddiaların ciddi olduğunu, kanıtlanması gerektiğini savundu. İtalya ise Hamas ile İsrail'in aynı kefeye konulamayacağını savundu.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

UCM yargıçları tutuklama talebini onaylarsa Netanyahu ve diğerleri UCM'ye üye 124 ülkeden birine gittiklerinde tutuklanabilecekler. Karar belki fiiliyatta uygulanmayacak olsa da İsrail yönetimine Gazze savaşını bitirme konusunda baskıyı arttırıcı bir unsur olacağa benziyor.

DİVAN NE DİYECEK

İSRAİL açısından bir diğer olumsuz gelişme İspanya, İrlanda ve Norveç'in Filistin devletini tanıyacaklarını açıklaması oldu. Hali hazırda 193 ülkeden 142'si Filistin'i tanıyor. Ancak bu üç Avrupalının tam da Gazze krizinin ortasında iki devletli çözüm arayışlarına geri dönülmesine katkı sağlamak için bunu yapmaları ayrı bir önem taşıyor.