İsrail'de savaşa destek düşüyor
BU hafta 2 Mart tarihinden bu yana Gazze Şeridi'ne sıkı bir abluka uygulayan ve insani yardımın ulaşımını tamamen kesen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetine uluslararası baskının arttığına tanık olduk.
İsrailli muhaliflerden de tepkiler artarken Tel Aviv yönetimi az da olsa yardım kamyonlarının girişine izin verdi.
21'İNCİ ASRIN FELAKETİ
Hamas'ın İsrail'e 7 Ekim saldırısıyla tetiklenen Gazze savaşı, 21'inci yüzyıl tarihine kara harflerle yazılacak insan yapımı devasa bir krize dönüşmüş durumda. BM yetkilileri yardım ulaştırılmazsa 14 bin bebeğin ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söylerken, Filistinli yetkililerin son açıklamasına göre savaşın başından bu yana 16 bin 500'ten fazla çocuk hayatını kaybetti.
Yahudi soykırımı gibi büyük bir trajedinin torunları, Netanyahu ve aşırıcı ortaklarının ellerinde kendilerini ileride genç nesillere hesabını veremeyecekleri büyüklükte bir felakete ortak olurken buldular.
NETANYAHU NİYE DİRETİYOR
7 Ekim sonrası rehineleri kurtarma ve Hamas'ı bitirme iddiasıyla yola çıkan Netanyahu, bu hedeflere şimdilerde Gazzelileri tehciri de eklemiş durumda.
Haberin DevamıHamas bitmiş değil. Gazze'de katledilen masum insanlarla, aç bırakılan çocuklarla İsrail kendine yeni düşmanlık zemini hazırlamıyor mu Ayrıca müzakereyle Hamas'ın elinde kalan 23 canlı rehineyi kurtarmak mümkünken, Gazze'de ateşkes mümkünken Netanyahu hükümeti niye ayak diretiyor Kalan diğer 35 rehinenin ise öldüğü belirtiliyor.
DESTEK AZALIYOR MU
ABD ve birkaç ülke hariç Avrupa, İsrail'in Gazze savaşına baştan beri tam destek verdi. Uluslararası ajanslar her gün Gazze'deki saldırılarda öldürülen bebeklerin görüntülerini yayınlarken İsrail medyası bunları büyük ölçüde görmezden geldi.
7 Ekimi varoluşsal bir saldırı olarak gören kamuoyu da bir daha benzer bir durum yaşanmaması ve rehinelerin kurtarılması için Netanyahu hükümetine koşulsuz arka çıktı.
AB DESTEĞİ ÇATIRDADI
NETANYAHU'nun 2 Mart'tan beri Gazzelilere karşı kullanmaya başladığı açlık silahı ise bu hafta ters tepmeye başlamışa benziyor. Haftaiçi Avrupa Birliği Dışişleri Bakanlığı toplantısında 27 ülkeden 17'si İsrail ile ticaret anlaşmasının gözden geçirilmesi kararı aldılar. Hatta bu teklifi İsrail yanlısı olarak bilinen Hollanda teklif etti.
Haberin DevamıYine Fransa, Kanada ve İngiltere liderleri ortak bir mektupla İsrail'e karşı yaptırım silahını gündeme getirdiler.
MUHALİF SESLER YÜKSELDİ
İSRAİLLİ yedek tümgeneral ve solcu Demokrat Parti'nin lideri Yair Golan, "Aklı başında bir ülke sivillere savaş açmaz, hobi için bebekleri öldürmez ve nüfusun sınır dışı edilmesini içeren hedefler belirlemez" deyince İsrail'de hedef tahtası oldu. Golan tepkiler üzerine o sözleri aşırıcıların kontrolündeki hükümeti eleştirmek için söylediğini belirtti.
İsrail'in eski başbakanlarından Ehud Olmert ise İngiliz BBC'ye yaptığı açıklamada İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin savaş suçu seviyesine yaklaştığını söyledi.