100'üncü yıl ve Gazze notları

Cumhuriyet'in 100'üncü yılı gibi büyük bir güne hazırlanırken bu kez yüreğimiz Gazze'den gelen görüntülerle parçalanıyor.

Anneler kefenlenmiş bebekleri başında sessiz ağıtlar yakıyor. Kan revan içinde çocuklar, kollarını uzatıyor, yardım bekliyor dünyadan.

ŞİDDETİN İZAHI YOK

Doğrudur, Hamas'ın İsrail'e yönelik 7 Ekim saldırıları dehşet vericiydi. Hamas militanlarının yerleşimleri basıp İsrailli sivilleri öldürmesinin, bebekleri, yaşlıları kaçırmasının izah edilecek bir tarafı yok.

Ya Gazze'den gelen görüntülerin, orantısız intikam arayışının izah edilecek bir tarafı var mı

'ATEŞKES' DİYEMEMEK

İsrail, 'Hamas'ı bitirmek' hedefiyle günlerdir Gazze'yi bombalıyor. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, bu kriz durduk yere çıkmadı, Filistinliler "56 yıldır boğucu bir işgal altındalar" diyecek oluyor, eleştiri yağmuruna tutuluyor.

Batı'da 'ateşkes'miş, 'barış'mış, kimse duymak istemiyor. İsrail'e en çok sözü geçebilecek ülke ABD, "Ateşkes Hamas'a yarar" diyerek kestirip atıyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Avrupa Birliği ise ateşkes yerine 'insani koridorlar, molalar' gibi kısa süreli silah bırakılması gibi bir şeyi gündeme getiriyor.

ACİL YARDIM ÇAĞRISI

Evet haftasonundan bu yana Gazze'ye yardım TIR'ları girmeye başladı. Ancak Guterres olsun diğer yetkililer olsun bunları 'okyanusta damla' diye niteliyor. Filistinli yaralıların tedavi görebilmesi, insanların nefes alabilmesi için 'ATEŞKESE' ihtiyaç var.

Nitekim Batı Şeria'da konuşlu Filistin'in Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, 'Bir intikam savaşı yürütülüyor. Tek taraflı saldırganlık son bulmalı ve ateşkes çağrısı yapmalıyız' diyor.

GAZZELİ BABANIN DRAMI

Gazze'de Hamas kontrolündeki sağlık bakanlığı can kaybının 7 binin üzerine çıktığını belirtiyor. Bunlardan yaklaşık 2900'ü çocuk, 1700'ü kadın. ABD Başkanı Joe Biden ise bölgeden gelen can kaybı açıklamalarını güvenilir bulmadığını söylüyor. Oysa haber ajanslarından her gün toplu cenazelere dair fotoğraflar yağıyor.

Daha dün Al Jazeere muhabiri Vail el Dahduh'un dramına tanık oldu dünya. Dahduh, iki çocuğunu ve eşini kaybetti saldırıda, diğer oğlu ise yaralı halde, annesinin cenazesi başında gözyaşı döküyordu.

'DUR' DİYEBİLMEK

İsrail, Hamas'ın saldırısıyla başlayan süreci varoluşsal bir tehdit olarak algılıyor. Hem Hamas'ı bitirmek hem de dosta düşmana karşı bir gövde gösterisi yapmak istiyor. Batı, 'kendini savunma hakkı vardır, ancak insani hukuka uyulması gerekli' diye destek açıklıyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Bir yandan da tabi, Hizbullah ve onun destekçisi İran, ayrıca Suriye denkleme girerse ne olur diye de kaygı var.