Yetim aylığım kesilir mi Ne kadar borç çıkar

Soru: 2016 yılında SSK'li iken ölen annemden dolayı yetim aylığı alıyorum. 32 yaşındayım. 2023Ağustos-Kasım aylarında kısa dönemli olarak çalıştım. Ancak yetim aylığımı da almaya devam etmiştim. Bu durumu kuruma bildirmem gerekiyormuş. Aylığım kesilir mi ve çalıştığım için adıma borç çıkar mı Fadime T.

Ölüm gelir veya aylığı almakta iken çalışmaya başlayan hak sahiplerinin aylıkları çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ödeme dönemi itibarıyla kesilmekte ve işten ayrılıp talepte bulunmaları halinde talep tarihini takip eden aybaşından itibaren yeniden bağlanmakta. 5122017 tarihinde Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği'ne eklenen ek 10'uncu madde ile ölüm aylığı veya ölüm geliri almakta iken ölüm gelir veya aylıkları kanuna göre veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya başlaması nedeniyle kesilmesi gerektiği daha sonra tespit edilenler hakkında; yersiz ödenen aylıkların tespitinde sadece çalışılan sürelerin esas alınarak 5510 sayılı kanunun 96'ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre (kurum hatası kapsamında) işlem yapılacağı, bunlardan işten ayrılmış hak sahiplerinin aylıklarının işten ayrıldıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren ödenmeye devam edileceği öngörülmüş.

Yönetmelik hükmü gereğince, tespit tarihi itibarıyla;

Çalışması sona ererek işten ayrılmış hak sahiplerinin ölüm geliraylıkları, yeni bir talep dilekçesi alınmaksızın, işten ayrıldıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren ödenmeye devam edilmekte.Çalışmasının devam etmesi halinde ise işten ayrılarak talepte bulunması halinde aylıkları talep tarihini takip eden aybaşından başlatılmakta.

Ölüm aylığı alırken çalıştığınız ancak çalışmanıza istinaden aylığınızın kesilmediği anlaşılıyor. Kuruma bu durumu bildirdiğiniz takdirde, işten ayrıldığınız için aylıklarınız ödenmeye devam edilir ancak yersiz ödeme olarak sadece çalıştığınız süreler için adınıza borç kaydı yapılır. Borç kaydı kurum hatası kapsamında yapılacağından, iki yıl faiz uygulanmaz ve aldığınız aylıklardan kesilir.

TARAFIMA HANGI STATÜDE AYLIK BAĞLANIR

Soru: İlk defa 1651996 tarihinde SSK kapsamında çalışmaya başladım. 2001-2002 süresinde yaptığım 1 yıl 8 aylık askerlik hizmetimi borçlandım. 2004-2009 arasında isteğe bağlı sigortalı oldum. 2015-2020 arasında Bağ-Kur ve 2021'den itibaren SSK kapsamında çalışıyorum. Tarafıma hangi kapsamda aylık bağlanır. Kuralları nedir Oktay K.

Çeşitli sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak geçen hizmet sürelerinin birleştirilmesi suretiyle ilgililerin sosyal güvenliklerinin sağlanması usul ve esasları 161983 tarihli ve 2829 sayılı sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak geçen hizmetlerin birleştirilmesi hakkında kanunla düzenlenmiş; ancak 2829 sayılı kanun 5510 sayılı kanunla 2008Ekim ayı itibarıyla yürürlükten kaldırılmış olup, 5510 sayılı kanunun yürürlük tarihinden önce sigortalı olanların hizmet birleştirilmesine ilişkin hakları korunarak 5510 sayılı kanunun geçici 2'nci maddesinde bu husus belirtilmiştir. İlk defa 5510 sayılı kanunun yürürlük tarihinden sonra sigortalı olanlarla ilgili olarak kanunun 53'üncü maddesinde düzenleme yapılmıştır.

Sigortalılık başlangıç tarihinizin 2008Ekim öncesi olması nedeniyle hakkınızda 2829 sayılı kanun hükümleri uygulanır.