Sütun yazarı, yedek subay askerliği yapan ve OYAK'a kesinti yapılan yüz binlerce kişinin mağdur olduğunu, 3 yıl hizmet şartı nedeniyle kesintilerin iade edilmediğini ve bu kaynakların OYAK'ı dev bir holding yapmasını eleştirmektedir. Yazarın argümanı, kısa dönem askerlik görevlilerin yapılan kesintilerin karşılığını alamaması ve emeklilik haklarında kanun tarafından ayırıma uğramasının hukuki ve ahlaki bir sorun olduğudur. Ancak kesintilerin OYAK'a yatırılan kamu kaynağı mı yoksa bireysel tasarruf fonu mu olduğu konusunda kurumsal açıdan farklı yorumlar yapılabilir mi?
Soru: Kamuda eğitim müfettişi olarak görev yapıyorum. 1999- 2000 yılları arasında yedek subay olarak askerlik görevimi yaptım. Askerlik döneminde her ay maaşımdan yüzde 10 oranında OYAK'a kesinti yapılmıştı. Terhis sonrası yapılan kesintiler bize iade edilmedi. İade için en az 3 yıl aidat ödemek gerekiyormuş. Benim gibi askerliğini yedek subay olarak yapan yüz binlerce kişi bulunmaktadır. Yedek subayların 3 yıl aidat ödeme şansı bulunmamaktadır. Bizlerden yapılan kesintilerle OYAK dev bir holding olmuştur. OYAK'tan kâr payı almak istiyoruz. Fatih T.
Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) 3/1/1961 tarihli ve 205 sayılı kanunla kurulmuş ve özel hukuk hükümlerine tabi bir fon olup Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına (asker veya sivil) emeklilik, ölüm ve maluliyet yardımları sağlamaktadır. Dolayısıyla Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları SGK'den 4/c kapsamında emekli olduklarında, emeklilik durumu OYAK'a da bildirilmekte ve OYAK tarafından yapılan kesintilerin sürelerine göre üyelere aylık bağlanmakta ya da toplu ödeme yapılmaktadır.
Yedek subaylık döneminizde OYAK'a kesinti yapıldığını belirtmektesiniz. OYAK'a yapılan kesintilerin tarafınıza ödenmesi için müracaat ettiğiniz ve yapılan kesintilerin geri alınması için 3 yıl askerde kalma koşulunu yerine getirmediğiniz için talebinizin reddedildiği anlaşılmaktadır. OYAK'a yapılan kesintiler için 3 yıldan fazla, 10 yıldan az üyeliği olanlar için ayrıldıklarında sadece kendi maaşlarından kesilen ana parayı (birikmiş aidatı) alabilmekteler. 3 yıldan az süresi olanlara ödeme yapılmamaktadır. Elbette burada sizin gibi askerlik hizmetini 3 yıldan az yapmak zorunda olan binlerce kişi için bir mağduriyet söz konusudur. Ödediğiniz aidatların hiçbir karşılığı bulunmamaktadır. Bu durumun ilgili kurum tarafından yeniden değerlendirilmesi ve mağduriyetin giderilmesi gerekir. Yargı yoluna başvurmanız anayasal hakkınızdır. Öte yandan, yedek subaylık dönemi hizmetinizin her yılı için SGK'den emeklilik ikramiyesi alma hakkınız bulunmaktadır.
MEMUR EMEKLİSİ HAK SAHİBİ, ÖLEN BABADAN AYLIK ALAMAZ MISoru: 2015 yılında memur olarak çalışırken emekli oldum ve hiç evlenmedim. 2012 yılında SSK emeklisi olan babamı kaybettik ve anneme aylık bağlandı. 2025 yılında babamdan yetim aylığı talebim reddedildi. SSK emeklisi olsam, babam memur emeklisi olsa alabilecekmişim. evremde benzer durumda olanları öğrendim. Sonuçta babamdan aylık bağlanır mı Nihan Ö.
5510 sayılı kanunun 34. maddesinde, ölen ana/babalarından dolayı kız çocuklarına ölüm aylığı bağlanması; yaş koşulu aranmaksızın, kız çocuğunun evli olmaması, evli olmakla beraber sonradan boşanması veya dul kalması, 5510 sayılı kanun veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık almaması şartlarına bağlanmıştır. Buna göre, babanız SSK emeklisi, sizin de memur emeklisi olmanız nedeniyle belirtilen madde gereğince babanızdan ölüm aylığı bağlanması mümkün bulunmamaktadır.

21