PKKDEM'e kapatma davası yolda... Yargıtay Başsavcılığı inceleme başlattı

Önce haberi vereyim; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, PKK'nın siyasi kolu DEM'in yönetici, üye ve bağlı belediyelerin Anayasa'ya ve Siyasi Partiler Kanunu'na aykırı fiilleri ile ilgili savcılıklar tarafından yürütülen soruşturmalar hakkında bilgi istedi.

Yargıtay Başsavcılığı açılan soruşturma dosyalarını inceledikten sonra "delillerin toplanması" aşamasını tamamlayarak PKK'nın siyasi kolu DEM hakkında kapatma istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak.

PKK terör örgütünün siyasi kolu HDP, hakkında 2021 yılında Anayasa Mahkemesi'nde kapatma davası açıldıktan sonra, 2023 yılındaki cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimine YSP adıyla girdi. YSP seçim sonrası adını HEDEP olarak değiştirdi. "HEDEP" isminin kapatılan HADEP'e benzemesinden dolayı değiştirilmesi istendi.

TBMM'DE TERÖRPROPAGANDASI

PKK'nın siyasi kolu, son olarak ismini DEM olarak değiştirerek 31 Mart 2024 yerel seçimlerine bu isimle girdi. Tüm isim değişikliklerine rağmen PKK'nın siyasi kolu olarak TBMM'de terör örgütü faaliyetlerine devam eden DEM milletvekilleri, TBMM'nin açılışında İstiklal Marşı'na eşlik etmeyerek ilk icraatlarına başladı.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

24 Aralık 2023 günü PKKDEM Parti tarafından "Gençlik Meclisi 1. Olağan Kongresi" adı altında Diyarbakır'da organize edilen toplantıda PKK elebaşı Öcalan lehine sloganlar atılmış, gözaltına alınan 50'ye yakın parti üyesi hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı tarafından "suç ve suçluyu övme", "terör örgütü propagandası yapma" suçlarından soruşturma açılmıştı.

İstanbul'da terör soruşturması kapsamında 27 Şubat 2024 günü DEM Partili Milletvekili Çiçek Otlu'nun evine bir operasyon düzenlenmiş, yapılan baskında terör örgütü üyesi Sıtkı Güngör yakalanırken ayrıca evinde cezaevinde bulunan örgüt üyelerinin mektupları da ele geçirilmişti.

BELEDİYELERDETERÖR PROPAGANDASI

PKKDEM milletvekili olan PKK elebaşının yeğeni Ömer Öcalan hakkında da terör örgütü elebaşı ile ilgili yaptığı açıklamalar nedeniyle soruşturmalar açılmıştı.

"Yasama dokunulmazlığının" arkasına sığınarak TBMM kürsüsünden ve Meclis dışında PKK terör örgütü elebaşı Öcalan'ın öven, "Kürdistan" ifadesiyle bölücülük yapan PKKDEM milletvekilleri gibi 31 Mart seçimlerinden sonra PKKDEM'li belediye başkanları İstiklal Marşı'na, Türk bayrağına ve Mustafa Kemal Atatürk ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiler.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda, başkanlık makamında ve internet sitesindeki Türk bayrağını kaldırdılar.

- Diyarbakır Bağlar Belediyesi'ne bağlı Bağcılar'daki bağ evinde terör örgütü PKK marşı eşliğinde temizlik faaliyetlerine giriştiler.

- 31 Mart seçimleriyle PKKDEM Diyarbakır Bağlar Belediye Başkanı seçilen Siraç Çelik, PKK terör örgütünün yayın organına çıkarak Türkiye'de baskı ve zulüm altında oldukları yalanını söyledi.

- Diyarbakır Sur Belediyesi mazbata töreni sonrası, makam odasına girildiği sırada grup içinde bulunan bir kişi Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duvarda asılı fotoğraflarını eliyle göstererek, Kürtçe hakaret etti.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

- Bağlar Belediyesi PKK'lı kadın teröristler için heykel açılışı yaptı.

- Mardin Belediyesi'nde İstiklal Marşı okunması önerisini reddettiler.

- Tunceli Belediyesi'nin sosyal medya hesabının adı Dersim Belediyesi olarak değiştirildi.

İÇİŞLERİ VE ADALETBAKANLARI AÇIKLADI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Diyarbakır ve Mardin'de yaşanan olaylarla ilgili mülkiye müfettişlerinin görevlendirildiğini, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da konuyla ilgili Diyarbakır ve Mardin Cumhuriyet savcılıklarının soruşturma başlattığını açıkladı.

Yargıtay Başsavcılığı'nın PKKDEM ile ilgili incelemesine Anayasa'nın 69'uncu maddesindeki "Temelli kapatılan bir parti bir başka ad altında kurulamaz" hükmü açısından da bakılacak. Henüz Anayasa Mahkemesi, HDP hakkında kapatma kararı vermemiş olsa da HDP'nin PKK terör örgütünün daha önce kapatılan partilerinin devamı olduğu biliniyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

ADI DEĞİŞSE DETERÖRE DESTEĞE DEVAM

Hatırlanacağı gibi PKK'ya yakın milletvekilleri ilk kez SHP listelerinden TBMM'ye girdi. 7 Haziran 1990 tarihinde ise, SHP'den ayrılan onbir milletvekili tarafından PKK'nın ilk siyasi partisi HEP kuruldu.