'Türkiyeliler' ile Türklerin 100 yıllık savaşı
"Türküm" ya da "milliyetçiyim" diyemeyenler, demek istemeyenler hiçbir karşılığı olmayan "Türkiyeliyim" ya da "Türkiye milliyetçisiyim" diye uydurma bir tanım ürettiler.
Bu tartışma 100 yıl önce 1924 Anayasası'nda, "Türkiye'de din ve ırk ayırt edilmeksizin vatandaşlık bakımından herkese 'Türk' denir" şeklindeki Türklük tanımı ile başladı.
Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir" sözü de etnik kimliği ne olursa olsun Türk milletinin bir ferdini aynı zamanda Cumhuriyet'in kurucusu, paydaşı olarak tanımlıyor. 1961 ve 1982 anayasalarında da yer alan ve etnik bir aidiyet vurgusu yapmayan bu tanım, 1990'lı yıllarda bölücü terör örgütü PKK ve işbirlikçisi siyasetçiler eliyle tartışmaya açıldı.
AB'Cİ VE ABD'CİLİBERALLER
Teröristlerin ve işbirlikçilerin yapamadığını, 2000'li yılların başında ABD'ci ve AB'ci liberaller denediler. Siyasi iktidarın açılımları ile tartışma oldukça ileri boyutlara gitti. Ta ki 15 Temmuz 2016'daki Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişimine kadar. "Demokrasi, hukuk, insan hakları" deyince mangalda kül bırakmayan Avrupa Birliği ile Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye'de seçilmiş hükümeti askeri darbe ile devirme girişimine sessiz kaldılar.
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıBu bir yana, sözde "demokrasi simgesi" AB ve ABD, darbe girişimine kalkışan Fetullahçı Terör Örgütü yöneticilerini ve mensuplarını ülkelerinde barındırdılar. Bugün ise sadece korumakla kalmıyor, bizzat darbe girişimine katılmış TSK'daki FETÖ'cülere hukuki ve maddi destek veriyorlar.
15 TEMMUZ'UNÖNEMİ
15 Temmuz darbe girişimi "yerli ve milli" kavramları yanında Türkiye'de ulusal bilinci de yükseltti. "Dost" denilen, "müttefik" sayılanların düşman olduğu görüldü. "Türk milleti" bilinci hem siyasete hem de sosyal hayata damgasını vurdu.
Bu bilinçle savunma sanayisinde atılan adımlar, yerlilik oranını yüzde 80'lerin üzerine çıkardı. "Milli Muharip Uçak KAAN'" projesini hayata geçirecek güce ulaştı.
Denizlerimizde "Mavi Vatan", havada "Gök Vatan" bu sürecin sonucudur. Yükselen "Türk milleti" bilinci Türkiye'yi bölgesinde oyun kurabilen bölgesel bir aktöre dönüştürürken, "Küresel oyunları bozan ve bölgesel bir güç" haline getirdi.
Türkiye'nin Ortadoğu'da, Balkanlar'da, Asya'da, Afrika'da ve çevresindeki denizlerde sağladığı etkinlik başta emperyalist ABD ve AB ülkelerini rahatsız etti. Türkiye'deki yükselen "Türk milleti" bilincinin zayıflatılması gerekiyordu.
TÜRKLÜKKRİMİNALİZEEDİLİYOR
Bunun için, "Türk, Türklük, Türk milliyetçiliği" kavramlarının zayıflatılması için kriminalize edilmesi gerekiyordu. Bunun için de "Türk mafyası, Türk katil, Türk soyguncu..." gibi tanımları kullanırlarken; yazar, sanatçı, aktör, biliminsanı gibi meslek gruplarının önüne "Türkiyeli" tanımını günlük dile yerleştirmeye çalışıyorlar. Siyasette de bunun benzeri durumunu yaşıyoruz. Siyasette küçükleri hariç milliyetçiliği ve ulusalcılığı öne çıkan iki büyük parti var. Biri MHP, diğeri CHP...
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıCHP, 2010'da FETÖ'nün kaset kumpasıyla genel başkanlık koltuğuna Kemal Kılıçdaroğlu'nun oturmasıyla bu alandan çekildi, bölücü PKK terör örgütü HDP çizgisine yöneldi. Kılıçdaroğlu, 2012 yılında bunu genç milletvekilleri ile bir yemek sırasında açıkça söylemiş; "Sayın Baykal partiyi MHP'ye yakın bir çizgiye oturtmuş, ben de BDP'ye (HDP) yakın bir çizgiye oturtmaya çalışıyorum" demiş.
2023'de genel başkanlık koltuğundan ayrılana kadar da bunu adım adım yaptı ve CHP seçmenin en az yüzde 60'ı PKKHDP ile yakınlaşmayı bir sorun olarak görmüyor. Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu da aynı yolun yolcusu.
TÜRKİYE'NİN IRAK VE SURİYE'DEN FARKI
MHP ise tıpkı 2011 yılındaki FETÖ kumpası gibi yeni operasyonlarla karşı karşıya. Belli davalar üzerinden, MHP üzerinden "milliyetçilik" kavramı hedefe konuyor ve "Türküm" yerine "Türkiyeliyim" diye uyduruk bir ifade toplumsal bilince ve günlük dile yerleştiriliyor.