Sahte kahramanın yolculuğu

YÜKSEKÖĞRETİM Kurumu'nun (YÖK) tanımadığı; baba parası, lise diploması, askerlik ile adli sicil belgesiyle kayıt yaptırılan KKTC'de kurulu Girne Amerikan Üniversitesi'nden, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İngilizce Bölümü'ne usulsüz yatay geçiş yapan Ekrem İmamoğlu hakkında soruşturma Türk Ceza Kanunu (TCK) "Resmi Belgede Sahtecilik" suçunu düzenleyen 204'üncü maddesine göre yürütülüyor.

204. madde şöyle: "Bir resmi belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmi belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır."

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmayı ayrıca TCK'nın 220'nci maddesine göre de genişletmiş durumda. TCK'nın 220'nci maddesi de şöyle: "Kanunun suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla örgüt kuranlar veya yönetenler, örgütün yapısı, sahip bulunduğu üye sayısı ile araç ve gereç bakımından amaç suçları işlemeye elverişli olması halinde dört yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır."

Soruşturma konularına göre ortada organize bir şekilde resmi belgede sahtecilik suçlaması var.

Yazımın başlığında kısa süre önce bir başka soruşturma kapsamında mal varlıklarına tedbir konulan reklamcısı Necati Özkan'ın yazdığı "Kahramanın Yolculuğu" kitabından esinlendim.

Haberin Devamı

YÖK ve İstanbul Üniversitesi'nin raporu ve savcılığın soruşturmasına göre; Necati Özkan'ın "Kahraman" diye pazarladığı Ekrem İmamoğlu'nun yolculuğu 1990'da resmi belgede sahtecilikle başlamış.

ORGANİZE DİPLOMAYOLSUZLUĞU

YÖK'ün 17 Şubat 2025 tarihli raporu, 24 Şubat'ta İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'ne gönderildikten sonra kurulan İnceleme Komisyonu, usulsüz yatay geçişin sadece İmamoğlu ile sınırlı olmadığını, aralarında üniversite çevresinde yetkili, etkili ve ilişkili masonların, işadamlarının, subayların, avukatların, sayıları 100'ü aşan çocuklarının bulunduğunu ortaya çıkardı. Bu tespitler yalnızca 1990 yılına ilişkin inceleme sonuçları.

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü, bağlı tüm fakülte dekanlığı ile yüksekokul müdürlüklerine 1987 ile 1992 yılları arasında gerçekleşin yatay geçişlerle ilgili dosyaları göndermesini istedi. Bu da incelemeden sonra araştırmanın derinleştirileceği anlamına geliyor.

Rektörlük, bundan sonra bir de Soruşturma Komisyonu kurarak o dönemde üniversite içinde buna yardımcı olan dönemin tüm yetkilileri ve işlemlerde imzası bulunanlarla ilgili adımları atacak.

Haberin Devamı

Tamamlanan İnceleme Raporu ise suç ve sorumlular yönünden soruşturmayı yürüten savcılığa, bilgi için YÖK'e, usulsüz yatay geçiş yapanların diplomalarının geri alınması dahil idari işlemlerin gereğini yapması için İşletme Fakültesi Dekanlığı'na gönderilecek.

İnceleme Komisyonu raporunda, İmamoğlu'nun adı başkalarının hakkını yiyen diğerleri gibi sadece bir isimden ibaret. Ama onu özel kılan, sözü edilen yıllarda para babalarından KKTC'ye, KKTC'den İstanbul Üniversitesi'ne uzanan organize bir usulsüzlüğün ortaya çıkmasını sağlayan bir detay olması.

Öyle bir detay ki KKTC'den usulsüz yatay geçiş yapılan Girne Amerikan Üniversitesi adına organizasyonu yapan yöneticisi Özalp Tozan'ı referans göstererek belki de tüm düğümün çözülmesini sağlayacak.

Haberin Devamı

Ekrem İmamoğlu'nun başvuru formunda referans gösterdiği GAÜ ortağı ve yöneticisi Özalp Tozan

KİLİT İSİM, İMAMOĞLU'NUN REFERANSI ÖZALP TOZAN

1985'te Amerika'daki Southeastem Üniversitesi'nin Kıbrıs'taki kampusü olarak faaliyete başlayan Girne Amerikan Üniversitesi'nin kurucu direktörü ve eski ortağı olan Özalp Tozan, üniversitenin YÖK tarafından tanınmadığını en iyi bilen kişi. Tozan bunu şöyle anlatıyor: "GAÜ, ABD'deki üniversite ile bağını kesip bağımsız bir üniversite olunca, 1993'te YÖK tarafından tanındı."(Sabah 14.03.2025)

Tozan, GAÜ'ye nasıl kayıt yaptıklarını şöyle özetliyor: "Ekrem İmamoğlu ve diğer öğrenciler ücretini yatırıp okula kaydını yaptırırdı. Bunun için bir sınav sonuç belgesi istenmedi ya da yeni bir sınava tabi tutmadık."