Mahkemenin tahliye kararını durdurma karşılığı 500 bin dolarlık rüşvet pazarlığı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik yolsuzluk operasyonu kapsamında sayıları her geçen gün artan şikâyetçi, tanık ve 'Etkin Pişmanlıktan' yararlanarak serbest bırakılan şüpheli iş insanlarının ifadeleri Ekrem İmamoğlu etrafında oluşan rüşvet çarkının ne kadar genişlediğini ortaya koyuyor.
13 açık tanık, 4 gizli tanık ve 4 şikâyetçiyle başlayan rüşvet ve yolsuzluk çarkının ne kadar büyük olduğu yeni isimlerin ortaya çıkmasıyla belirginleşiyor.
İş insanı Zafer Gül'ün, İmamoğlu'na yakın isimlerden Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık'ın baskısıyla ortağı Uğur Güngör'den ruhsat işlemleri için 6 milyon doları İmamoğlu'nun kasası Fatih Keleş'e verdiklerini, 13 daireyi bedelsiz İmamoğlu'nun bir diğer kasası Adem Soytekin'e rüşvet olarak bedelsiz devredildiğini anlatmasından sonra itiraflar artmaya başladı.
2009-2016 yıllarında Beylikdüzü Belediye Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan, 2014-2016 yıllarında da İmamoğlu'nun yardımcılığını yapan Zeki Çanakçı'nın ifadesi de Beylikdüzü'nden İBB'ye uzanan rüşvet ve yolsuzluk sarmalını ortaya koydu.
Haberin DevamıDosyanın tutuklu sanığı reklam şirketi sahibi Mehmet Muhittin Palazoğlu da İmamoğlu'nun sağ kolu Murat Ongun'un reklam gelirleri üzerinden naylon faturalarla İBB milyarlarca lirasının iç edildiğini anlatarak serbest kaldı.
İBB'nin Kültür A.Ş isimli şirketinde 11 yıl avukatlık yapan Selman Yarman'ın açık tanık olarak verdiği ifade ise 2019 ile 2023 yılına kadar şahit olduğu yolsuzlukları gözler önüne serdi.
SORUŞTURMADA YENİ BOYUT
İBB'deki yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında 26 Mart günü "tanık" olarak ifade veren Hüseyin Aydın ise soruşturmaya yeni bir boyut kattı.
Basına yansıyan bilgilere göre, İmamoğlu'nun 2019'da İBB Başkanlığını kazanması sonrası, sözleşmeye aykırı kullanıldığı gerekçesiyle KİPTAŞ, Necmettin Şimşek'in sahibi olduğu şirkete tahliye davası açtı. Dava 30 Aralık 2019'da mahkeme tarafından reddedildi. 17 Ocak 2020'de sözleşmeye aykırılık tespitine istinaden ihtarname çekildi. Ardından İBB "kira sözleşmesinin feshi ve tahliye" için 30 Mart 2020'de dava açtı. 11 Kasım 2020'de tahliye kararı çıktı. İstinaf Mahkemesi'nin 13 Mart 2024 tarihli kararı ile dava KİPTAŞ lehine sonuçlanarak kesinleşti.
Bu karardan sonra Necmettin Şimşek ve aracı Hüseyin Aydın, mahkemenin kararına rağmen tahliyenin durdurulması için İmamoğlu'na yakın bir milletvekili T.A.'ya ulaştı.
Haberin DevamıAydın ifadesinde, İBB şirketi KİPTAŞ'ın mahkemeden aldığı tahliye kararının durdurulması için İmamoğlu'na danışmanlık yapan eski bir milletvekilinin 500 bin dolar istediğini, 200 bin doları ödediklerini anlattı. Parayı vermelerine rağmen tahliye kararını durdurmadıkları için peşin ödedikleri 200 bin doları geri istediklerini ancak alamadıklarını söyledi.
SES KAYITLARINI VERDİ
Bu para yerine kendisine avukat R.A. adına düzenlenmiş senet verildiğini anlatan Hüseyin Aydın, ifadesi ile birlikte, parayı veren iş insanı Necmettin Şimşek için yaptığı T.A ve R.A. ile toplantının ses kayıtlarını İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdi. Aydın tüm bu detayları ifadesinde şöyle anlattı;
Haberin Devamı"Daha öncesinde Cumhuriyet başsavcılığımıza gelerek şikâyette bulunan Necmettin Şimşek'i yaklaşık 15-20 yıldır tanırım. Kendisi yakın arkadaşım olur. Mayıs 2024 yılında Necmettin beye KİPTAŞ üzerinden haksız bir tahliye kararı aldırılınca bu konuyu benimle konuştu. 'Bu işi çözmek için tanıdık birisi var mı' diye sordu. Ben kendisine 27'nci dönem milletvekili olan avukat T.A'ya ulaşabileceğimi, Ekrem İmamoğlu ile arasının iyi olduğunu, kendisinin Ekrem İmamoğlunun danışmanı olduğunu söyledim. 2024 yılı haziran ayı gibi T.A'nın Taksim'deki ofisine görüşmek için gittim. Kendisine konuyu anlattım. T.A da bana bu konuyu çözebileceğini Ekrem İmamoğlu'nun Fransa'da olimpiyatlarda olduğunu geri döndüğünde bu konuya bakacaklarını 'Rahat olun bir sıkıntı olmaz' şeklinde telkinde bulundu.