İstanbul'un verileri Hamaney'e suikast düzenleyen CIA ile MOSSAD'a bağlı 'Birim 8200'ün elinde mi

SOYKIRIMCI İsrail ile işbirlikçisi ABD'nin İran'a yaptığı saldırıdaki hedefleri kadar planlanması, yöntemi, zamanlaması ile ilgili ABD ve Batı medyasında sayfa sayfa yayımlanan detaylar herkesi rahatsız edici cinsten.

CIA ve İsrail, saha ve dijital istihbaratla Hamaney ve İranlı üst düzey yetkililerle ilgili bilgileri toplayarak 28 Şubat günü saldırıyı gerçekleştirdi. Peki bu nasıl gerçekleşti

MOSSAD'IN BİRİMİ8200 GRUBU

İngiliz Financial Times gazetesine konuşan üst düzey kaynaklar, Tahran'ın en yüksek güvenlikli bölgesi olan Pastör Caddesi'ndeki koruma kalkanının nasıl delindiğini şöyle anlattı: "İran rejiminin protestocuları ve muhalifleri izlemek için kullandığı trafik kameraları, MOSSAD tarafından yıllar önce hacklendi. İki farklı kaynağın gazeteye verdiği bilgilere göre, görüntüler şifrelenerek Tel Aviv'deki sunuculara aktarıldı. İsrail istihbaratı, belirli bir açıyla Hamaney'in koruma ekibinin araçlarını park ettiği noktayı gören bir kamerayı merkezine alarak tüm ekibin 'yaşam tarzı profilini' çıkardı.

Haberin Devamı

Korumaların ev adresleri, çalışma saatleri, işe gidiş güzergâhları ve hangi yetkiliyi taşıdıkları yapay zekâ (AI) ve gelişmiş algoritmalarla tek tek dosyalandı."

Haberde MOSSAD'a bağlı Birim 8200 (Unit 8200) adlı teknik istihbarat gerçekleştiren grubun rolüne dikkat çekildi; gazeteye bilgi veren yetkili, Unit 8200 ve MOSSAD'ın saha elemanlarından gelen verilerin Hamaney'in o cumartesi sabahı ofisinde olacağını ve kendisine kimlerin eşlik edeceğini kesin olarak belirlediğini kaydetti.

İsrail ve ABD, Hamaney'in bulunduğu Pastör Caddesi çevresindeki baz istasyonlarını dijital olarak manipüle etti. Saldırı anında korumaların dışarıdan uyarı almasını engellemek için yetkililere ulaşmaya çalışan herkesin karşısına "hat meşgul" (busy signal) engeli çıkarıldı. Ayrıca CIA'nın saha kaynaklarından gelen son dakika teyidiyle Hamaney ve 48 üst düzey liderin toplantıda olduğu kesinleşince İsrail jetleri yaklaşık 30 hassas mühimmatla hedefi vurdu.

BİRİM 8200 NEDİRNASIL ÇALIŞIR

İsrail'in dijital haber alma yapılanması "Birim 8200" adlı elektronik istihbarat grubu, İran'a karşı kritik rol oynadı. 1940'lı yıllarda kurulan "Birim 8200", İsrail Savunma Kuvvetleri'nin elektronik sinyal toplama, kod çözme ve elektronik casusluktan sorumlu istihbarat teşkilat birimi olarak tanımlanıyor. İsrail ordusunda elektronik savaşa liderlik etmekten sorumlu olan bu birim dünyadaki ilk teknik istihbarat teşkilatı olarak değerlendiriliyor. Birimin İran'daki üst düzey suikastların gerçekleştirilmesinde kilit rol oynadığı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Birimin suikast öncesinde hedeflerin cep telefonu trafiği, sosyal medya geçmişi, e-posta kayıtları ve seyahat rotalarını incelediği, operasyon sırasında ise dronları kontrol ettiği, sinyal karıştırma gibi elektronik harp yürüttüğü belirtiliyor. Grubun suikast hedeflerinin yerlerini anlık olarak saldırı birimlerine ilettiği de gelen bilgiler arasında. 5 bin-8 bin personele sahip Birim 8200'ün (Unit 8200) kriptografi konusunda dünyanın en gelişmiş laboratuvarlarından birine sahip olduğu biliniyor.

Tahran'da 2024'te suikasta uğrayan Hamas lideri İsmail Haniye'nin izlenmesi ve Hizbullah'ın çağrı cihazlarının patlatılmasında da rol alan birimin, geçen yıl 12 Gün Savaşı'nda 20 üst düzey İranlı komutanın öldürülmesini ve 14 nükleer bilimcinin adreslerinin tespit edilmesini ve suikastların gerçekleşmesini sağladığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

İSTANBUL VERİLERİ VE CASUSLUK DAVASI

Bilgileri derlerken aklımın bir köşesinde Ekrem İmamoğlu hakkında hazırlanan 'Casusluk İddianamesi' geldi. İmamoğlu, İBB başkanlık koltuğuna oturur oturmaz her nedense Teftiş Kurulu Başkanlığı'na 19 Nisan 2019 tarihinde gönderdiği yazı ile kentte yaşayan 16 milyon kişinin konutlarına, işyerlerine, resmi binalara ait İBB kayıtlarında yer alan tüm verilerin dışarıdan belirlenecek 3 uzman ve 2 belediye müfettişinin tüm datalara erişme, inceleme yapma ve kopyalama yetkisi vermişti. Neyse ki bu girişimi mahkeme kararı ile durduruldu. Buna karşın yine iddianameye göre aynı dönemde milyonlarca İstanbullu›nun kişisel verileri İmamoğlu'nun talimatı doğrultusunda CIA, MOSSAD ve MI6 bağlantılı Hüseyin Gün'e ve adamlarına ulaştırıldı.

Haberin Devamı

İMAMOĞLU-ABDTRAFİK SÖZLEŞMESİ

Hatırlanacağı gibi 22 Eylül 2020 tarihinde ise İmamoğlu ve ABD Büyükelçisi David Satterfield trafik sistemiyle ilgili ilginç bir anlaşmaya imza attı. Sokağa çıkmanın yasak olduğu pandemi sürecinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), ABD'li kamu ticari kamu kuruluşu Ticaret ve Kalkınma Ajansı (USTDA) ve yazılım şirketi SAS Türkiye arasında