AZİZ İhsan Aktaş suç örgütüne yönelik iddianame, CHP'li belediyelerin içine düştüğü yolsuzluk ve çürümenin nasıl sefil bir hal aldığını göstermesi bakımından çok önemli tespitler içeriyor.
40'ı tutuklu 200 sanıklı soruşturmanın iddianamesinde Aktaş'ın başlangıçta Diyarbakır, Adana, Adıyaman gibi şehirlerde ihaleler alırken; 2019 yılında Ekrem İmamoğlu'nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesinden sonra yönetim değişikliğini fırsat bilerek rotasını İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerine çevirdiği ve 2020 yılından itibaren İETT, İsfalt, İGDAŞ, Beşiktaş Belediyesi, Avcılar Belediyesi ve Esenyurt Belediyesi'nde ihaleler alarak örgütün altın çağını yaşadığı tespiti yapıldı.
Aziz İhsan Aktaş suç örgütünün en çok Beşiktaş Belediyesi'nden ihale aldığı, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat ve başkan yardımcılarıyla rüşvet ilişkisi içine girerek belediyenin ihale sisteminde hâkimiyet sağladığı delilleriyle anlatıldı. İddianameye göre ihale alacak firmalar belediye değil Aziz İhsan Aktaş tarafından belirlenirken, Akpolat'ı rüşvete bağlayan Aktaş, CHP Milletvekili Özgür Karabat aracılığıyla Ekrem İmamoğlu'na 5 milyon TL rüşvet verdi. Karabat hakkında hazırlanan fezleke Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yollandı. İmamoğlu'na aktarılan rüşvet ile ilgili dosya da İBB ile ilgili yürütülen soruşturma dosyasına gönderildi.
Haberin DevamıAKPOLAT, CHP'Yİ PARAYA BAĞLAMIŞ
Rüşvet ve yolsuzluğun delilleriyle anlatıldığı 578 sayfalık iddianamede, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat için şu tespitler yapıldı: "Şüpheli Rıza Akpolat'ın belediyenin yetki ve imkânlarını kötüye kullanarak kendisine haksız kazanç sağladığı, imar, inşaat ruhsatı, iskân izni, işyeri açma, alkol ruhsatı ile belediyenin mal ve hizmet alımına ilişkin yaptığı ihaleler, reklam panolarının kiraya verilmesi, belediyeye ait taşınmazların satılması gibi işlemlerde ilgililerden para temin ettiği, rüşvet paralarından sağladığı kazançla gerek kendisinin gerekse de akrabalarının zenginleşmesini ve lüks yaşam sürmelerini sağladığı, bunun dışında Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkan yardımcısı, Parti Meclisi üyesi, Beşiktaş Belediyesi Meclis üyelerine düzenli maddi destek sağladığı tespit edilmiştir. Olağan kurultay ve İl Başkanlığı seçimlerine yönelik 'şaibe' ve 'delegelerin satın alınması' iddialarının konu edildiği soruşturma ve kovuşturmalarda şüpheli/sanık sıfatıyla yer alması da dikkate alındığında şüphelinin topladığı rüşvet paralarının bir kısmını Cumhuriyet Halk Partisi'nin yönetim kadrosunun dizaynında kullandığı değerlendirilmiştir."
Haberin DevamıÖZEL KALEM VE YARDIMCISI İTİRAFÇI
Ayrıntılar ise oldukça ilginç. Benim dikkatimi çeken konulardan birisi de yoksullar için kurulan aşevleri üzerinden rüşvet alınması ve kara paranın aklanması oldu.
Bunu da Rıza Akpolat'ın Özel Kalem Müdürü Emirhan Akçadağ, 26 Haziran 2025 tarihli ifadesinde şöyle anlatmış: "Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat'ın Özel Kalem Müdürlüğünü yaptığım dönemde kayıtdışı harcamalara ilişkin liste tarafımca tutulmuştur. Bu paralar Ali Rıza'ya bağlı ruhsat, zabıta ve aşevi ile müteahhitlerden alınan paralardır. Rıza Akpolat ve ailesinin harcamaları bu paralarla yapılıyordu. Beşiktaş Belediyesi'nin aşevi vardır. Her ne kadar günde 5 bin 500 kişiye yemek verdiklerini belirtseler de gerçekte bu kadar yemek hiçbir zaman dağıtılmadı. Aşevine alınan malzemeler resmi değildir. Aşevine resmi ve gayri resmi bağışlar yapılır. Bağış yapılan firmalar araştırıldığında bu firmaların çoğunun belediye ile iltisaklı olduğu, ruhsatla ilgili sorunları bulunduğu görülecektir. Bu firmalardan veya kişilerden zabıta eli ile paralar toplanır. Bir kısım para resmi gönderilir geri kalan ise gayri resmi alınır. Zabıta Müdürü Ali Rıza Gürgen bu işin başındadır. Nurşen Coşkunoğlu aşevi sorumlusuydu. Ali Rıza Yılmaz en büyük parayı aşevi ve ruhsattan toplayıp sahibi olduğu Park Fora Restoran üzerinden aklıyordu."
RÜŞVET NOTLARI
Nitekim Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat'ın Yardımcısı Ozan İş de ifadesinde, ünlü işinsanlarından ve şirketlerden inşaat ve işyeri ruhsatları karşılığı rüşvetler alındığını tuttuğu notlardan tek tek sıralarken, aşevine bağış adı altında toplanan rüşvet paralarını şöyle anlatmış: "Mesa Şirketler Grubu şirket sahibi M. B. ile Rıza Akpolat belediye binasında uzun bir görüşme yapmış, sonrasında ise Beşiktaş Belediyesi Aşevi'ne ise 20.000.000,00 TL bağış adı altında para istenmiş olup söz konusu para nakit olarak

94