CHP, PKKDEM'in 2028 seçimdesteğinin diyetini peşin ödüyor

TERÖR örgütü PKK'nın talimatı üzerine PKKDEM, 31 Mart seçimlerinde kayyum atanacağını bile bile hakkında PKK üyeliği ve yöneticiliği, PKK propagandası ile yardım ve yataklık yapmaktan soruşturma ve yargılama olanları aday yaptı.

Bu PKKDEM'in 2019'den beri seçimde verdiği destek karşılığı CHP'yi işlediği suçları savunmaya zorlayarak yanına çekme stratejisinin bir parçasıydı. Nasıl olduğunu anlatayım... Kemal Kılıçdaroğlu, 2012 yılında Tanju Özcan'ın da aralarında bulunduğu yeni milletvekilleri ile yaptığı bir toplantıda, "Deniz Baykal partiyi MHP çizgisine yaklaştırdı ben HDP çizgisine yakınlaştıracağım" dedi. 2023 yılına kadar da bunu gerçekleştirdi. 10 yılda öyle bir taktikle yakınlaştırdı ki, PKK'nın siyasi kolu ile 2019 yerel seçimlerinde, 2023 genel seçimlerinde ve 31 Mart yerel seçimlerinde açık işbirliği yapar hale geldiler.

'YUMUŞAMA TAKTİK' PKKDEM ORTAK

Kılıçdaroğlu'nun seçmenin gözünü kör eden "Erdoğan ve AK Parti nefreti" üzerine kurulu stratejisi tabanda yer buldu. O politikanın uygulayıcılarından Özgür Özel 4 Kasım 2023 kurultayında genel başkan oldu. "Yumuşama politikası" izlese de "nefret siyasetini" örtülü biçimde yerine ve zamana göre devam ettiriyor. Özel'in, "yumuşama" ile kitle desteğini artırma amacı yanında, umulmadık anda çok daha yüksek bir nefret diline dönüşecek siyaseti tıpkı Kılıçdaroğlu gibi PKK'nın siyasi kolu ile işbirliğine endeksli. PKKHDP'li Demirtaş'a desteği, Kobani davasındaki mahkûmiyet kararlarına itiraz ve PKKDEM'li Hakkâri Belediyesi'ne kayyum atanmasına itirazı bundan kaynaklanıyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Bir yandan iktidarla diyalog kurarak sağ-milliyetçi seçmene yönelik "yumuşama" politikasını sürdürüyor, diğer yandan "gerekirse sertleşirim" diyerek sol ve Atatürkçü seçmeni elinde tutuyor bununla beraber PKK'nın siyasi kolu DEM ile ilişkiyi devam ettiriyor.

PKKDEM, CHP'YE TUTUNDU

PKKDEM ise tutunacak başka dalı olmadığı için CHP'ye yakın duruyor. İktidar değişirse bölücü politikalarının uygulamaya geçeceğini düşünüyor, elindeki tek şansı da bu...

Seçim öncesi "şartsız destek vermeyeceklerini" de açıklamışlardı.

Nitekim, kayyum atanacağını bile bile hakkında terör nedeniyle soruşturma ve yargılama bulunan 27 kişiyi seçilecek yerlerden belediye başkanı adayı yapması bu işbirliği için bir sınav niteliğinde. PKKDEM, CHP'nin ne kadar destekleyeceğini görmek istiyor. Ve maalesef, başta CHP Genel Başkanı Özel olmak üzere parti sözcüleri ve medyadaki yandaşları PKKDEM'in yanında yer alıp, sözde demokrasi adına kayyum uygulamasına karşı olduklarını söylediler. Özel, "Yaşananlar, henüz 2 ay önce tecelli etmiş Hakkâri halkının iradesini yok saymaktır. Kayyum görevlendirmesi geri çekilmelidir. Demokrasinin ve halk iradesinin yanında, kayyum anlayışının karşısındayız" dedi.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

İşbirliği yaptığı PKKDEM yönetimine "Başka aday bulamadınız mı" diyeceklerine siyasetçiden çok bir PKK'lı olan ve yerine kayyum atanan Mehmet Sıddık Akış'ın adeta suçlarını savunuyor hale geldi. 3 Haziran 2024 günü kayyum atanan Hakkâri Belediye Başkanı Akış hakkındaki mahkeme kararı da, iki gün önce çıktı.

PKK'LIYI SAVUNMAK CHP'YE KALDI

2014'te açılan davada Hakkâri 1.Ağır Ceza Mahkemesi'nin 5 Haziran 2024 günü verdiği karara göre PKKDEM'li Akış'ın mahkeme kararı ile sabit olan suçları şunlar: PKKKKC yapılanmasında üst düzey görev, örgüt adına sözde sorgulamalar yapıp sözde vergi toplamak, yasadışı yürüyüşe katılmak, terörist cenazesi gibi eylemleri organize ederek katılım amacıyla halka ve esnafa baskı yapmak, kepenk kapatmaya karşı çıkan esnafı PKK adına tehdit etmek, PKK bölücü terör örgütünün mahalle komisyonlarında da yer almak, dağdaki teröristlerle irtibatını sürdürmek, küçük yaştaki çocukların PKK'ya katılımını sağlamak, Hakkâri'de PKK'ya yardım ve yataklık faaliyetleri, örgütün kırsal alanından merkeze eylem amaçlı gelen teröristleri barındırmak, PKK terör örgütünün kırsal alanındaki kamplarına giderek orada üst düzey örgüt mensuplarıyla görüşmek, Hakkâri merkezinde örgüt karşıtı olan vatandaşları sözde vergi adı altında haraca bağlamak ve örgütten aldığı talimatlarla vatandaşları tehdit etmek."