İşler rayında...

Küresel borsalar en kritik haftaya girdi. ABD'de son açıklanan verilerin beklentilerden daha iyi gelmesiyle oluşan yumuşak iniş senaryosu FED'in yarın akşamki toplantısında netlik kazanacak.

Uluslararası kredi kuruluşu Standard and Poor's, ABD'de resesyon riskinin hafiflediği görüşünde. Ancak önümüzdeki dönemlerde beklentilerin altında büyüme bekliyor. İşte perşembe günü Avrupa ve ABD'de açıklanacak ocak ayı imalatüretim endeksleri ekonomilerdeki gerçek durumu gösterecek. Borsa İstanbul yükseliş trendine girdi. Buna yeni yıl rallisi demek lazım. Endekste ilk hedef 8500 puanı aşmak. Sonrasında 9 binler konuşulacak.

Yatırımcı sayısında azalma var, ancak bunlar amatörler. Profesyoneller gelişen ülke borsalarına göre 61 iskontolu olan hisselerde uzun pozisyon açıyor. Yabancı yatırımcı sürekli alım tarafında...

Borsadaki iyimserliğin güçlenmesine, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay vermesi yol açtı. Bu karar üzerine Başkan Biden ve ABD Dışişleri Bakanlığı kongreye, Türkiye'ye F-16 satışını onaylamaları için mektup gönderdi. Jet hızıyla sonuç alındı.

ABD hükûmeti, Türkiye'ye 23 milyar dolar değerinde 40 adet F-16 jetlerinin satılmasına onay verdi. Bu başarının mimarı konuyu başından beri büyük bir ustalıkla yöneten Cumhurbaşkanı Erdoğan'dır.

BİST'te demir çelik, enerji, iletişim ve gayrimenkul sektörleri birinci sırada. Kâr tahminlerinde sigortacılıkta Türkiye Sigorta, havacılıkta TAV Havalimanları öne çıkıyor. Bankalar ve sigorta şirketleri enflasyon düzeltmesinden muaf olduğu için talep görüyor. Fonksiyonel para birimi TL olan havacılık sektörü hisseleri THY ve PGSUS ile Ereğli ve ENKA holding de enflasyon muhasebesi uygulamayacak.

Garantiyle başlayan bilanço döneminde 66 milyar liranın üzerinde net kâr açıklayacak bankalar yabancının gözdesi. Kuvvetli ücret ve komisyon gelirleri ve düşük vergi karşılık giderleri dengeleyici faktör olarak karşımıza çıkıyor. Kârını son çeyrekte koruyacak olan