Mazereti olan sakinler kabul etmeyen asabiler
1800'L YILLAR
"Tek başıma olsam, şaha gedaya kul olmam
Viran olası hanede evlad ü ıyal var."
Bir başıma olsam kimseye minnet etmem, (ama) yıkılası hanede çoluk çocuk var; izahı yapılan bu beyit, Aşık Dertli'nin bir şiirindendir ve daha çok ikinci mısraı darbımesel olmuştur insanımızın mazeret beyanlarında.
"Viran olası hanede evlad ü ıyal var!"
Evlad ü ıyal, çoluk çocuk ev halkı demek, anlaşılması kolay. Yıkılası manasındaki "Viran olası" tanımının ise "Definelere malik viraneler" çağrışımından kasıtla söylendiğine inansam da, "Şenlikli" manalı "Mamur olası hanede" denemez miydi sorusu aklıma geldiğinde; hanesine sığınan insanımız, mazeretini güçlendirmek, inandırıcı kılmak ve hatalandırılmamak için neyi göze aldığını işte böyle anlatıyor tezi, cevabım olur.
ŞİMDİKİ ZAMANDAYIZ
07 Temmuz 2025 tarihli Millî Gazete'mizdeki Mahmut Toptaş Hoca'mızın "Taraftarım" başlıklı makalesinin giriş kısmını aynen alıyoruz.
"Din olarak İslam'ın tarafındayım.
Peygamber olarak bütün peygamberlerin tarafındayım.
Kitap olarak Kur'an-ı Kerim tarafındayım.
Ama hakkın, İslam hukukunun, İslami adaletin, İslam ahlakının, barışın, sevginin, afvın, muhabbetin ve İslam'ın bildirdiği her türlü hayrın, iyiliğin, güzelliğin tarafındayım.
İslam'a aykırı olmayan ve insanlığın günlük hayatını kolaylaştıran her devletin, her milletin, her ırkın iyi işlerinin de tarafındayım."
Taraftarlığını böyle anlatan Toptaş Hoca'mız, dışarıdan ve içeriden verdiği iki misalinin arasına yerleştirdiği, "Biz dinimizi, dostumuzu, düşmanımızı İslami kurallara göre belirleriz" ve "Yani biz, her yerde, her durumda, İslam'a göre doğrunun yanındayız" vurgularını, ayet mealleriyle açıkladıktan sonra, rahatsızlık duyduğu ve kabul etmediği bir tespiti makalesinin ana fikir olarak sunmuş.
"Türkiye'de de bazıları hâlâ 'Yaptığım işin yanlış olduğunu biliyorum ama evliyim, çocuklarım var, mecburum' demeye devam ediyorlar."
ALTMIŞ YIL ÖNCE, 68'LER ZAMANI
Rahmetli Sezai Karakoç stad, "Hızırla Kırt Saat" kitabındaki "Ey yeşil sarıklı ulu hocalar, bunu bana öğretmediniz" hitaplı şiirinde, 'Hükümdarın hükümdarlık için halka yalvardığı ama yine de eşsiz zulümler işlediği vakitlere erdim' mısralarıyla anlattığı yönetim şekline yabancı olmadığımızı vurguladıktan sonra 4'üncü saatinde, yani şimdiki zamandan (M. Toptaş makalesinden) altmış yıl önce yürümüş Aşık Dertli'nin geçtiği caddeden.
"Camide namaz kılan
omuzları birbirine dayalı
iki Müslümanın arasından geçtim fark etmediler
hutbede imamın sözlerinin arasına tek bir kelime
karıştırdım tek bir kelime
birkaç kişi irkildi
gerisi susadı susadı
çıkar çıkmaz çeşmelere koştular
ama su yabancı ve acı geldi
çocuklarını görünce o vakit
dindi iç ırmak yankıları."
Şairleri ve şiirleri tartıştığımız MTTB gibi, yurt odaları gibi üniversiteliler ortamlarında, bir itirazımı seslendirmiştim; Hızırla Kırk Saat'in bu bölümüne sıra geldiğinde.
"Ama su yabancı ve acı geldi"
Mısraının başındaki "ama" bağlacı olmasa mıydı, şıkkıydı tartışmaya açtığım.
"Şimdiki zamandayız" başlığı altında alıntıladığım Mahmut Toptaş yazısının dördüncü paragrafındaki "ama" bağlacına da bugün aynı gerekçelerle itirazım var. "Ama"sız okuyoruz.
"Hakkın, İslam hukukunun, İslami adaletin, İslam ahlakının, barışın, sevginin, afvın, muhabbetin ve İslam'ın bildirdiği her türlü hayrın, iyiliğin, güzelliğin tarafındayım."
Yeşil sarıklı ulu hocalar gayri bunları öğretiyorlar, evlad ü ıyal böyle bilsin!
MUMCU YAZARDAN AMPLC YİĞİTLERE
Millî Gazete'mizin 22 Haziran 2025 tarihli sitesinin "Gündemi"nde "O ünlü ismi 5 kişilik MOSSAD timi öldürdü! Karanlık cinayet şebekesi!" haberinin ayrıntılarını okuyunca, acıyı an be an yaşadığımız 24 Ocak 1993 gününü diriltmeye çalıştım hafızamda.
Suikastın yapıldığı o Pazar öğleden sonrasında, duyanların bir şok yaşadığı ilk saatlerde başlayan, başlatılan "Kahrolsun!" haykırmalı yürüyüşlere şaşırdığımı net hatırlıyorum.
Sanki provası yapılmış ya da planlanmış bir eylemler zinciri gibiydi gördüklerim. Kin ve nefret dozu yüksek her protesto haykırışına katılanlar, "Artık güçlü bir gerekçemiz var" rahatlığında savuruyorlardı, kahrolsunlarını.
Nedendir bu cinayet Neden katledildi Uğur Mumcu Sırada kim yahut hangi gazeteci var Gibi sorular protestocuların merak alanlarına düşmezken, onların yanında olduklarını demeçleriyle beyan eden siyasilerin de gündeminde değildi.
Bugün ancak bir siteden okuyabildiğim suikast saati 13.15'ti. Ya arabasının kapısını açtığında yahut vitesi boşa aldığında patladı bomba, demiş(miş) uzmanlar.
Uğur Mumcu odaklı ve cihat, akıncı, İran kelimelerinin bol kullanıldığı haber günlerinde, bir gazete çalışanının şu dediklerini hiç unutmadım; bir haber dergisinde ya da TV programında kaydı olmalıydı.
"Bize bilgi geldi. Büyük bir olay olacak. Herkes hazır olsun, dediler. Kameraları, fotoğraf makinaları ve mikrofonları teypleri hazırlayarak bekledik. Uğur Mumcu'ya suikast yapıldı haberi gelince de fırladık, gittik!"