Ümmet bilinci, din kardeşliği hukuku, ortak kültür, ortak inanç ortak tarih ve gönül coğrafyası: Mekke, Medine, Gazze derken BRICS'e üyelik başvurusu geldi. BRİCS: Bir baş harfler kuruluşu. Kurucuları; Rusya, Çin, Hindistan, Brezilya ile Güney Afrika olduğu için onların baş harfleri birleşiyor; BRICS adı buradan çıkıyor. Sonradan Arjantin, Mısır, İran, Etiyopya, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de üye kabul edildiler.
AB, tespih böceği!
ABD, varsın utansın!
Avrupa Birliği (AB) tespih böceği gibi içine kapanıp Türkiye'yi sürekli dışarda tutacak kaygılar arkasına saklanınca ve pek çok ülke de "ABD'nin ipine güvenilerek artık hiç bir kuyuya inilmez" noktasına gelince; Ankara, BRICS'e üye olmak için başvurdu.
Başvurdu mu
Vurmadı mı
Yazı mı
Tura mı
Yazı gelirse Türkiye BRICS'e başvurdu ve kabul edecekler! Tura gelirse; zaten elimizde ABD ortaklığı, NATO üyeliği ve AB'ye aday ülke olma dururumuz var. Türkiye, BRICS'e üye olma başvurusu yapmakla kutup, blok, çizgi değişimi yapıyor değil. BRICS' e üye olma başvurusu belki de AB'ye tam üyelik kapısını aralayabilir. Yeni bir ilham kaynağı, fırsat penceresi de açabilir.
Ancak!
Bu ne ayıptır!
Ankara'nın BRICS'e üyelik başvurusu yaptığını yabancı bir kaynak (Bloomberg) dünyaya duyurdu. Bizim Ankara'daki kuş uçurtmaz her haberi alır gazeteciler bile "başvuruyu" dış kaynaktan öğrendiler. Aynı dış kaynak (Bloomberg) geçenlerde de; "Türkiye önümüzdeki yılda (2025) siyasi kargaşa yaşama riski en yüksek ülke" haberiyle dünyaya duyurmuştu.
Bu ne müsrifliktir!
Dışişleri Bakanlığı ya da Anadolu Ajansı; diyelim ki, başlarını kaşıyacak vakitleri yok; bu "gönül coğrafyasını değiştirme" haberini duyuramadılar. BRICS'e üyelik başvurusu yapıldığını "İletişim Başkanlığı" duyurabilirdi.
Çok şişkin bütçesi var.
Ve sürekli büyüyor.
2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi başlatılınca kurulan İletişim Başkanlığı'nın 2019 yılı bütçesi 344 milyon 531 bin TL olmuştu. Yıllar geçtikçe bütçe şişti, büyüdü ve 2024 yılına gelince; 4 milyar 100 milyon liraya çıktı. Ve 4 milyar 100 milyon liralık bütçenin 2 milyar 800 milyon lirası ocak-temmuz arasında harcandı.
İletişim Başkanlığı kurulduğu 2018 yılında 548 personelle başladı. Ve 2019 yılında seçimler vardı. İletişim Başkanlığı'nda çalışan sayısı bu seçim yılında 1.433'e çıkarıldı. Ne hikmetse seçimden sonra 2020 yılında çalışan sayısı 721'e düşürüldü. Niçin 1.433'e çıkarttı ve seçim bitince de neden 721'e indirdi diye ne soran, ne sorgulayan, ne de hesaba çeken oldu.
Kadro şişmesi:
2021'de: 824.
2022'de: 943.
2023'te: 1404.
2024'te: 1656.
İktidarı incitecek, üzecek en kıytırık haberi bile; "