Öğretmen seçilmek istedi!

Bir öğretmenden mektup aldım. Bu öğretmen 10 gün sonra yapılacak belediye seçimlerinde Ankara'da bir ilçenin Belediye Meclisi'ne üye seçilmek istedi. Ankara kenti için yapabilecekleri olduğuna inanıyordu. Köşeyi bugün "Öğretmenin Mektubuna" ayırdım.

Mektup anlatıyor:

"Özgeçmişim ve kendim ile ilgili belgeleri partime sundum. Cumhuriyet Halk Partisi'nin 30 yıllık üyesiyim. Ankara Çankaya Belediye Meclisi üyesi adayı oldum. Yöntem olarak "atama yoluyla" aday seçimi yapılacaktı. Ancak atamanın hangi koşullarda yapılacağı açıklanmadı. Genel Başkanın, "liyakat- beceri- emek" diye dile getirdiği ilkelere inanarak başvurumu yaptım.

Ben kimim

Neler yaptım

Özgeçmişim nedir

Partime sundum.

30 yıllık edebiyat öğretmeniyim. Anadolu'nun değişik il ve ileçelerinde öğretmenlik yaptım. Çağdaş Türk Dili Dergisi'nde, Halk Edebiyatı Dergisi'nde, Gösteri Dergisi'nde ve pek çok yayında makaleler yazdım. Yazılarımın ağırlık noktası; kent ve kent yaşamı üzerineydi. Ağırlıklı olarak da Ankara kenti ve ilçeleriyle ilgili oldu.

Söz Uçar.

Günyüzüne Dökülenler.

Ankara Mektupları.

Başlığıyla yayınlanmış 3 kitabım var. Ben Ankara için bir kent gönülüsü (aktivisti) oldum. Benim gibi düşünüp davrananlarla birlikte Ankara'ya bir park kazandırdık. Bu parkın eski hali madde ve alkol bağımlılığı olan, özenle bakıma alınıp korunmaları gereken insanların yatıp kalktığı perişan, mezbele bir yerdi. Adını benim yazımdan esinlerek "Okur Yazar Köşesi Parkı" koyduk ve Büyükşehir Belediyesi de burayı yemyeşil, pırıl pırıl bir kent mekanına çevirdi. Halkın hizmetine sundu.

Edebiyat öğretmeniyim.

Kent gönüllüsüyüm..

İlçe Belediye Meclisi'ne seçilerek kente daha da faydalı olabilmeyi istedim. Bu duygu beni manevi açıdan da besliyordu. Partime, beni aday göstersin diye başvurdum. Mülakat yapılmadı. Listeler açıklandı. Ben yoktum. Listeye eş, dost, akraba, tanıdık doldurulmuştu.

Listede yerleşim şöyleydi: Eski Parti Meclisi ve Kurultay Delegesi'nin oğlu, parti meclis üyesinin ortağı, bir belediye başkanının kızı, bir eski genel başkanın yeğeni, bir eski parti meclisi üyesi, bir danışmanın ablası, eski genel başkanın şoförü, mevcut parti meclisi üyesinin kardeşi, Ankara milletvekilinin komşusu.

Liyakat.

Beceri.

Emek.

Listede yoktu.

Durumu Parti yönetimine; "Ankara'nın ilçesi için parti meclis üyesi aday listesi hazırlanırken milletvekillerinin ve bürokartaların hısım, akraba, tanıdıkları ölçü alındı. Benim bu listeye alınmamamın nedenlerini tarafıma bildirmenizi rica ediyorum" diye mektup yazdım.

Cevap vermediler.

Y. Umut Özkan.