Havaya bir taş attım kuş çarptı olmasın!

BAYRAM günlerindeyiz; yazıyı sevap kazandıracak soru sorarak yazmalı. Sevap soru: Son seçimlerde halk sandıkta ne gösterdi ve ne istedi Bana göre "güçlü saray sevmediğini" gösterdi ve "Yaratıcı Yıkım" istedi.

Görmeyen varsa.

Göz doktoru arasın.

Duymayan varsa.

Kulakçıya gitsin.

Vatandaşın yeter artık "Yaratıcı yıkım istiyorum" sesini duymayan, görmek istemeyen lider, politikacı, belediye başkanı, bakan, mahkeme hakimi, vali, kaymakam, yüksek bürokrat, aydın, gazeteci, üniversite rektörü, kürsü profesörü, fabrika sahibi, banka sahibi, yalı ve köşk sahibi, güç sahibi, koltuk sahibi, makam sahibi, işçi önderi, memur temsilcisi, sivil toplum derneği kurucusu, diyanet profesörü, cami imamı, vakıf başkanı, cumhurbaşkanı akla gelen tüm yol göstericiler bundan böyle yanlış yere dikilmiş fasulye sırığına dönecek.

Yeni dip dalga deyin. Kollektif öfke deyin.

Seçmedi, sarıldı deyin.

Kurtarıcı aradı deyin.

Hepsi birleşti. 47 yıl sonra sandıktan CHP'nin birinci parti olarak çıkması; halkın güçlü sarayla temsil edilen eskiyi yıkmak ve yerine daha iyisini yapmak ihtiyacından doğdu. Halk, yenilik istediği için eskiyi sandığa gömdü.

Bilenler bilir; yaratıcı yıkım anlatımını ekonomist Joseph Schumpter, Karl Marx'ın "her şey kendi içinde zıddını taşır" diyen diyalektik metodundan esinlenerek buldu, ama yaratıcı yıkım, sadece ekonomide yenilik yaratan kalıcılığı anlatmak için değil hayatın her alanında; sosyal, siyasal, hukuksal, kurumsal bir paradigma değişimini kucaklamak için de kullanılır oldu. Her doğrunun ortaya çıkışında "yaratıcı yıkım" vardır. Yaratıcı yıkım sonunda ortaya çıkan her doğru, bir öncekinden daha iyi, daha güçlü, daha verimli sonuçlara götürür.

Halk sandıkta CHP belediyelerine kentlerde iktidar olma fırsatını; eskiyi bitir ve yeniyi kur; "Cumhuriyet'in ikinci yüzyılına yeni bir başlangıç kapısı arala" diye verdi. Seçimden hemen sonra bir anket yapılmış.

Halka sormuşlar: "Türkiye'nin en önemli sorunu ekonomi" diyenler; "ekonomideki çöküntüyü de CHP çözer" demiş.

Öte yandan; CHP'de iç çatışma çıksın Özgür Özel, Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş, Zeydan Karalar, Vahap Seçer ve 420 belediye başkanının hepsi kendi çapında zafer sarhoşu olsunlar, birbirine girsinler beklentisi var. İktidar partisinin basındaki sözcüleri bu beklentiyi açıkça yazmaya başladılar. CHP öylesine bir "yaratıcı belediyecilik ortaya koymalı ki" bu habis beklenti morarsın, boşa çıksın.

Ne yapmalı

Yeniyi kurmalı.

Halkın sandığa gömdüğü sarayın ağzına bakıp, onun izinden giden iktidar belediyeleri; açık, şeffaf, denetlenebilir, dürüst belediyecilik yapmadılar. Kişi putlaştırdılar. Yerleri doldurulmaz diye gördüler. Projeleri hayata geçirirken; sağlam planlama, ciddi fizibilite, düzgün maliyet analizleri yapmadılar. İşi en iyi bilene vermediler. Saraya yakın, belediye başkanına hısım olanlara ihale yağdırdılar. Saray büyüklüğünde belediye binaları yaptırdılar. Arkalarında borç batağına gümülmüş, kasası boş belediyecilik bıraktılar.