En mutlu şehirler!

Gösterişli binalar yapma, israf, savurganlık, lüks düşkünlüğü, harcama canavarlığı, yolsuzluk, adam kayırma, belediyeyi arpalık yapma, adrese teslim ihale verme iktidardaki AK Parti belediyeciliğinin eni iyi yaptığı (!) icraatlardı.

Halk yaşadı, gördü.

Çok öfkelendi.

CHP'ye sarıldı.

Yeni seçilen CHP'li başkanlar; "demokrasinin dört temel direğinden biri olan hesap vermeilkesinin" gereği olarak hesap sormaya başladılar.

Nitekim dün de AKP'den CHP'ye geçen "Sancaktepe Belediyesi'nde başkanlık katında başkana özel bir banyo odası, başkana özel büyük mutfak, başkan yardımcıları için iç içe geçen makam odaları, yemek odaları, belediye başkanının ihtiyacının çok ötesinde geniş mekan sevme belediyeciliği (!)" yapılmış olduğu iddiası birinci el kaynaktan ortaya atıldı.

Doğruysa!

Nereden nereye...

Garip gurebadan...

Başkanın banyosuna...

Hesap lütfen!

Hesap sormak sağlıktır. Eskiyi sallar silkeler, yeni seçileni de bağlar. Biz ülkemizde insanları çok mutlu şehirlere sahip vatandaşlar olabiliriz. 5 yıl içinde Anadolu şehirlerimizden birkaçı"Dünyanın en mutlu şehirleri listesine"girebilir.

Hedef konulursa...

Çalmadan...

Çaldırmadan...

Verimli çalışarak...

Niçin olmasın

Biliyorsunuzdur. Dünyada iki tür "mutluluk listesi"her yıl yenilenerek yayımlanır. Birisi"dünyanın en mutlu şehirleri"listesidir.

Temiz hava.

Yeşil alanlar.

Doğal güzellikler.

Gülen yüzler.

Dostluk bağları.

Güvenlik hissi.

Uzun ömür.

Yaşam maliyeti.

Bu tür ölçülere göre dünyada en mutlu şehirleri sıralıyorlar.

2023 yılı için dünyanın yaşanması en mutlu şehri Lizbon oldu. Onu Barcelona izledi. Sırasıyla Atina, Roma, Sidney, Madrid, Toronto, San Jose (Kosta Rika) geldiler. Ve listeye İstanbul 9'uncu sıradan girdi. Onuncu Bangkok. Türkiye belediyeciliğinde yeni bir dönem açılacaksa "Dünya mutlu şehirler listesinde"Doğu Anadolu'dan, Orta Anadolu'dan, Karadeniz'den, Akdeniz'den kentlerimiz de girebilmeli. Ucuz belediye ekmeği, ucuz lokanta, ucuzet kuyruklarının yerini gülen yüzler, uzun ömür, güvenlik hissi, dostluk bağları alabilir. Türkiye şehirleri yokluk- yoksulluk- iç göç çoğaltan kentler olmaktan çıkabilir.

Biliyorsunuz,Birleşmiş Milletler ve Gallup Enstitüsü de"dünyanın en mutlu ülkeleriaraştırması" yapıyor ve yayımlıyor.

Kaliteli eğitim.

Sanatla uğraşmak.

Özgür karar almak.

Sosyal güvenlik.

Yeterli gelir.

Adil gelir dağılımı.

Sosyal destek.

Demokrasinin kalitesi.

Bağımsız yargı.

Vergide adalet.

Yolsuzluk algısı.

Siyasi istismar.

Bu tür ölçülere bakarak; "Dünya Mutluluk Raporu"hazırlayıp ülkeleri en mutludan en mutsuza sıralıyorlar.