Bayram temizliği!

Bayram; yenilenme, eksikleri, kusurları görme, başkalarına kulak verme umutları ile geldi. Öylesine güzel, ak- pak bir bayram temizliği oldu ki, son 22 yılın bayramlarında yaşadığımız;"İnanan ve İnanmayan- Onlar ve Biz- Melek ve Şeytan- Laik- İslamcı- Yerli ve Yabancı- Milli ve Milli olmayan"türünden ayırımlar bu bayramda kalktı. Bayrama "karşı tarafı da anlayalım" duygusunun yükseldiği bir yenilenme ile girdik.

Bayramda:.

Ego sıfırlanır.

Gürültü sonlanır.

Patırtı kesilir.

Benliğin, bencilliğin, gürültünün, patırtının yerini dostluk, kardeşlik, eşitlik alır. Benim siz okurlara filozofluk satacak halim yok. Ayrıca size bilgiçlik taslamak için yazıyorum da saymayın. Aklıma geldiği ve yüreğimden döküldüğü gibi yazıyorum: İster dini, ister milli olsun tüm bayramlar, "başkalarına kulak vermek, onları dinlemek, sevinçlerini paylaşmak için"bulunmuş olmalı.

Bayramınız kutlu olsun.

Bayramın bir hafta öncesinde halk sandıkta "beyaz ihtilal" yaptı. Halk ozanımız Karacaoğlan'ın dediği; "Yaz gelir de Arap atlar yarışırBayram gelir kanlı kinli barışır..." duygusuyla bayrama kavuştuk.

Şahane oldu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Bayram'a "özeleştirimi yapacağım"sözleriyle girdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı yeniden kazanan Ekrem İmamoğlu'nun eşiDilek İmamoğluise; "Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan ile birlikte sosyal projeler geliştirebiliriz" teklifi yaparak; "yeni sayfa açma" mesajı verdi. Kutuplaşmadan beslenenlerin kozunu ellerinden alma arayışlarının yükseldiği bir yeni havayla bayrama girdik.

Demek istiyorum ki; halkın demokratik seçimi sandıkta; sabırlı ve sevecen bir bayram havası hazırlardı. Sandıktan birinci parti olarak ve partisine birincilik kazandıran lider olarak çıkanÖzgür Özelde;"Bayramlar unutmak için var olmalı"dercesine ülkemizde seçim sonrası esmeye başlayan; "bağışla rüzgarına" kapı aralayan sözlerle bayrama giriş yaptı. İktidar gazetesinde iktidar gazetecisine; "Bayram günü sayın cumhurbaşkanını arayacağım. Bayramını tebrik edeceğim... Eskisi gibi 'ben senin yanına gelmem' yok. Nerede randevu verirse orada görüşeceğim..." açıklaması yaptı. Bu bayrama; 22 yıllık iktidar gazetesi ve 22 yıl iktidar için yazmış gazetecisinde bile "büyüklenmenin, kibrin, yüksek egonun sıfırlandığı" bir havayla girdik. CHP liderinin sözlerini iktidar gazetesi ilk kez birinci sayfadan manşet haber yaptı.

Az şey mi!

Bayram fırsatı yine kapı araladı; 4 günlük bayramlar neredeyse son 20 yıldan beri çoğunlukla 9 günlük resmi tatile döndü. İmkanı olanlar, borç bulanlar, kredi çekenler, kredi kartlarına "hayat kısa... yaşayacaksan dört dörtlük yaşa..."diyerek aşırı yüklenmeyi göze alanlar bu bayramda da 9 günlük tatile başladılar.

Göze alamayanlar!

Şehirlerinde kaldı.

Şehirde kalanlar her bayramda olduğu gibi çok pahalı geldiği için çikolata yerine şeker, baklava yerine Sütlü Nuriye almak zorunda kaldı.

Bunu kim söylemiş, unuttum. Aklımda bayramlarla ilgili şu tanımlama kalmış. Sizinle paylaşayım:

"Yıllar geçiyor.