Yamyam!

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Aksaray'da çiftçilerle bir araya geldi. Çiftçiler, "tarım ürünü ithal izini vermeyin. Yerli üretimi koruyun. Siz ithal izini verince bizim ürünümüz tarladan toplanma masrafını karşılayamaz fiyata düşüyor; biz çiftçi doğduğumuza bin pişman oluyoruz" dediler.

Bakan yardımcısı!

Hazırlıklı gelmişti.

Ezberi tekrarladı.

"Üretmek pahalı.

İthal etmek ucuz"

Aksaraylı çiftçiler, iyi niyetli, saf, saygılı insanlar. Akıllarına; "Sayın bakan yardımcımız, 22 yıl geçti, siz izlediğiniz tarım ve tarımsal kalkınma politikası ile ülkemizi öyle bir noktaya taşımalıydınız ki 'ithal etmek ucuz' bahanesine sarılma ihtiyacı doğmasaydı" demek gelmedi.

Tarlalarda, bahçelerde, seralarda, bağlarda üretim maliyeti niçin pahalı Çiftçi, niçin dünyanın diğer çiftçileri ile yarışacak; ucuz tohum, gübre, ilaç, mazot, elektrik, su, banka kredisi, devlet desteği ile buluşturulamadı ve "tarladan mutfağa uzanan pazarlama zincirinde kendi üretiminin değerini koruyamaz, kollayamaz duruma" düştü, düşürüldü

Ankara'da!

Bir yamyamlık var!

Hazırı parçalıyor.

Yiyor, bitiriyor.

Hazırı satarak küçük bir azınlığı zengin ediyor, Türkiye'yi de "dışarısı daha ucuz diye tarım ürünü ithal eden ülke" durumuna düşürüyor.

Yakın zamanda yaşadık.

Elbistan Şeker Fabrikası:
297 milyon TL'ye satıldı.
(Arsaları ve stoklarıyla)
Yozgat Şeker Fabrikası:
275 milyon TL'ye satıldı.
(Arsaları ve stoklarıyla)
Burdur Şeker Fabrikası.
487 milyon TL'ye satıldı.
(Arsaları ve stoklarıyla)
Kırşehir Şeker Fabrikası:
330 milyon TL'ye satıldı.
(Arsaları ve stoklarıyla)
Afyon Şeker Fabrikası:
725 milyon TL'ye satıldı.
(Arsalarıyla ve stoklarıyla)

Fabrikalar 2018'de satıldı, Türkiye 2019'da şeker ithal etmeye başladı. Niçin şekeri dışardan alıyoruz diye sorunca o kokmuş köfte bahane; "dışarıda daha ucuz" ve "ithal edilen 1 ton şekeri içeride işleyip 29 kat daha yüksek değer kazandırarak dışarı ihraç ediyoruz" övünmesi geldi.

Tamam!

1 Dolar verip.

29 kazanıyor.

Peki yerli pancar üretiminin bir bölümünü öldürüp kalan bölümünü de pahalı üretime zorlayarak niçin dışardan şeker almak durumuna düşüyorsun

Cevabı verebilmiş değiller.

14 şeker fabrikasının satılmasana (2018 yılında) karar veren Özelleştirme Yüksek Kurulu üyeleri Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan ve satış kararını onaylayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan,"fabrikalar zarar ediyor" gerekçesini ileri sürmüşlerdi. Türk halkı bu fabrikalar yüzünden pahalı şeker yiyor dediler. Fabrikalar satıldı iç piyasada şeker fiyatı 100 yılın en yükseğine çıktı.

İşte bu kadro her şeyi pahalı yapan beceriksiz bir ekonomi yönetimine ülkeyi mahkum etti şimdi kalkmış; Aksaray'da, Adana'da, Konya'da, Eskişehir'de ve her yerdeki çiftçiye; "