Tezgah var!
Yaprak döker bir yanımız, bir yanımız bahar bahçe. Bir sözünle Öcalan'ı Meclis'e çağır, öbür sözünle Belediye Başkanı'nın evinin kapısına saat 5.45'de dayan...
Tezgah var...
Durmadan baş vurulan eski tezgahın özlü tarihçesini büyük ve ölümsüz yazar Aziz Nesin, bir Karadeniz türküsü ile anlatmıştı.
Gidiyorum Tonya'ya
Tonya'ya oturmaya
Tonya'dan kız aldım
Heybemi doldurmaya
Türküyü Kemal Tahir, hep aynı tezgah kurulup, iktidarı elinde tutanlar uydurma kanıtlarla, karalama ve bel altı vuruşlarla dönemin yazarları, çizerleri, muhalefet yapanları sabah şafak vakti evlerinin kapıları kırılarak alınıp polis arabasına bindirilince söylermiş. Kemal Tahir hücreye atıldıklarında da, "Gidiyorum Tonya'ya..." sözünü virit edermiş.
Virit etmek:
Diline dolamak.
Diline dolarmış çünkü tezgahların kurulmasının tarihi Türkiye'de II. Abdülhamit'in yastığının altına koyup da ülkeyi yönettiği Machiavelli 'nin "Prens" adlı kitabında yazdıklarının yeniden ve yeniden tekrar edilip sürmesiymiş:
Her yol meşrudur.
Halkı aldat.
Her yalanı söyle.
Böl ve yönet.
Asla iktidardan gitme.
Aziz Nesin, yaşarken tanıştığı, görüştüğü, birlikte çalıştığı, yolunun kesişip beraber olduğu yerli ve yabancı yazar, ressam, sanatçı, düşünür, politikacılar için "Birlikte Yaşadıklarım" başlığı altında tuttuğu notları oğlu Ali Nesin, babasının ölümünden sonra; "Birlikte yaşadıklarım birlikte öldüklerim" başlığıyla bir kitapta topladı. Bulursanız okuyun. Bu kitapta Türkiye'nin 100 yıllık "tezgah tarihinden" ibret verici, bugünü de aydınlatıcı birinci kaynak bilgiler var.
Tezgahın temel taşı:
Her yol meşrudur.
Her yalanı söyle.
Belediye seçimleri sırasında büyük kentlerde Kürt kökenli vatandaşlar Türk kökenli vatandaşlarla birlik olup tabanda birleştiler. PKK'nın "bölme- bölünme arzusunun" hayatın olağan akışına uymadığını tabanda halk birleşerek gösterdi. İktidar partisi, belediyeleri muhalefet partisine kaptırdı.
Bütün Anadolu, "Hukukun üstünlüğü, fırsat eşitliği, yüksek demokrasi ölçülerinin" yol göstericiliğinde ve Türkçenin şemsiyesi altında bölünmeden birlikte yaşamaya karar verdi. Bu ortamda iktidar partisi lideri ve ona destek sunan ittifak partisi sözcülerinin "çözüm... çözüm..." dedikleri neyse onu yapacak taban desteği ve tüm şartlar hazırdı.
Yapmadılar.
Tezgaha baş vuruldu.
Kayyum İstanbul'a getirildi.
101 yıl önceydi.
Düşünür Ziya Gökalp: "Türkçülüğün Esaslarını" yazdı. 1923 yılında yayımlandı: "Kürtleri sevmeyen bir Türk varsa Türk değildir. Türkleri Sevmeyen bir Kürt varsa Kürt değildir" demişti.
93 yıl önceydi.
Mustafa Kemal Atatürk, Malatya'da halka seslenirken; "İstanbul'da ne medeniyet varsa, Ankara'ya ne medeniyet getirme çalışıyorsak, İzmir'i nasıl mamur kılıyorsak, yurdumuzun her tarafını aynı medeniyete kavuşturalım istiyorum" demişti.
1931 yılıydı.
11 yıl önceydi.
Kürtleri Türklerden koparmak için ayrı bir devlet kurma hedefiyle silahlı başkaldırı örgütü PKK'yı kuran Abdullah Öcalan, yakalanıp Türkiye'ye teslim edildikten sonra; "pişmanın... devlet beni kullansın..." demiş sonra 2013 yılında Diyarbakır Meydanı'nda Türkçe ve Kürtçe okunan mektubunda; "Kürtler için Dicle ile Fırat, Sakarya ve Meriç'in kardeşidir. Ağrı ve Cudi Dağı, Kaçkar ve Erciyes dağlarının dostudur. Halay ve delilo, horan ve zeybekle hısım akrabadır" demişti.