Onlar varsa! Altıncı var!

Erzincan'da Sabır Deresi dibinde öğütme cevherli kaya toprağından yapma dağın en fazla 17 kat tabaka olması gerekiyordu. Yüksekliği 70 metreye kadar çıkarılmış. Dehşetle izledik. İşte bu milyonlarca ton zehirli atık dağı sel olup altına 9 işçiyi alarak; Fırat'ı besleyen dereye doğru aktı.

Denetim olmamış.

Uyaran çıkmamış.

Altın arayıcı şirketin yüzde 80 pay sahibi yabancı patron ile yüzde 20 paydaşı yerli patron; zehir dağını 70 metreye kadar (teknik deyimiyle 27 kat tabakaya) yükseltebilmişler. Bu cüreti, cesareti nereden almışlar Altıncı patronların arkasında siyaset sisteminden, adalet sisteminden ve devletin içinden kim, kimler vardı Erzincan'daki bu işletmede; Haziran ayında boru patlamış, 32 ton siyanürlü solüsyon toprağa sızmıştı.

Küçük para cezası!

Ödemişler.

Yola devam!

Altıncı, Erzincan'ın dünyada benzeri olmayan coğrafyasında toprağın altından çıkardığı her 10.000 kilo altının sadece 90 kilosunu Türkiye'ye devlet payı olarak bırakıyor.

Çok uluslu Anagold, şirketin yüzde 20 payını Cumhurbaşkanı'na çok yakın diye bilinen Çalık Holding'in sahibi yerli işadamına vererek onu ortak aldı. Cumhurbaşkanı'nın Enerji Bakanı ve Hazine Bakanı olan damadı da işte bu Çalık Holding'in CEO'suydu. 7 gündür dehşet verici haberleri TV'de anlatan ve gazetelerde yazanların söylediklerinden şu sonuç çıktı:

Altıncı!

Kolaylık gördü.

Kollama gördü.

Kayırma gördü.

Devlet onu arkaladı.

Şimdi dehşetle izlediğimiz felaketin suçlularını bulmak için mahkemeler kurulacak, davaları da izleyeceğiz. Adalet arayıcılarımız şu sorunun cevabını da mutlaka bulacaklar: Yabancı şirketin patronu, yerli işadamına yüzde 20 pay verdiği tarihte "altın çıkarma izinlerini" almış mıydı Yoksa devletten izinleri almayı kolaylaştırmak için mi kendine yerli ortak arayıp buldu

Cevabı bilmeliyiz.

Bu dehşet tablosunun suçu; "üç- beş günah keçisi bulup" onlara yıkılarak geçiştirilemez.

Enerji Bakanlığı, altını çıkarma ruhsatı veriyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı hazırlanan ÇED raporları ışığında altın üretimini; toprak- su- hava- insan- bitki- hayvan sağlığına en küçük bir zarar, ziyan, yıkım, kırım, hastalık, bela gelmeyecek şekilde önlemlere, kurallara, yaptırımlara bağlıyor. Çalışma Bakanlığı, altın madeninde düşük ücretle çalıştırılan bölge insanı işçilerin hakkını- hukukunu- çalışma güvenliğini koruyor.

3 önemli Bakanlık!

Onlar varsa.

Altıncı var.

Onlar yoksa.

Altıncı da yok.

3 bakanlık neden, niçin Erzincan'da Fırat'a akan derenin 300 metre yakınında zehirli kimyasal madde ile yıkanmış öğütme cevherli kaya toprağının 70 metreye kadar yükselmesine göz yumdular.