Misafirhane!

Muğla, Muğla olalı böylesine bir fahri üyelik görmedi. Cumhurbaşkanı Muğla'da seçim konuşması yaparken; "Fırsat buldukça Marmaris'teki devlet misafirhanesinde kendimi fahri (gönüllü demek) Muğlalı olarak da görüyorum" dedi.

Çok alçak gönüllü.

Süsü, püsü olmayan.

Gösterişten uzak.

Sade, yalın bir yapı.

Böyle tarif etti.

"Misafirhane" dedi.

22 yıldır bütün devlet kurumları, üst düzey bürokratlar, belediyeler, kamu parası yani halkın vergilerini harcayanlar; Marmaris'in Okluk Koyu'nda yaşatılan savurganlığı model aldılar.

Örnek oldu.

İğrenç savurganlık.

Tiksindirici israf.

Türkiye'yi esir aldı.

Devlet parasını harcama canavarlığının bu derecesi Türkiye tarihinde daha önce görülmedi. Kamu parasıyla mutlunun mutlusu bir iktidar sınıfı peydahlandı fakat halkın büyük çoğunluğu da bugün yüksek yapışkan enflasyonun pençesinde geçim derdine düştü.

Mutfaklar yanıyor.

8 yıl önceydi.

Marmaris Okluk Koyu'nda adı "Devlet Konuk Evi" konularak "300 odalı Yazlık Saray" yapımı hazırlıklarına başlanmıştı.

Saklayarak.

Gizleyerek.

Korkutarak.

Susturarak.

Temeli atıldı.

Temel harcından önce doğaya kıyıldı. 50 bin çam ağacı kesildi. 125 bin planında değişiklik yapıldı. 92 dönümlük arazi sit alanı olmaktan çıkarıldı. 10 bin 966 metrekare deniz kıyı alanı; taşıma kaya, çakıl, ince kalite kumla dolduruldu.

Kirişler, kazıklar, platformlar, usturmaçalar, babalar, merdivenler konularak hilal şeklinde bir sahil kumsalı yaratıldı. Çok pahalı yatların yanaşıp demirleyeceği bir liman oluşturuldu. Özel plaj yaratıldı. 3 helikopter pisti yapıldı. 300 kişinin aynı anda konaklayabileceği Yazlık Saray'ın etrafı Çin Seddi'ni andıran yaklaşık 4 metre yüksekliğinde ve kilometrelerce uzunlukta duvarlarla çevrildi.

Her şey görkemliydi.

Şatafat şaha kalktı.

Bir sorun vardı.

Bu görkemi, bu gösterişi, bu süslü püslü yapıyı, o koyun bin yıllık sakini balıkçılık ve çiftçilik yapan köylüler görüntüleriyle bozuyorlardı. Yazlık Saray'ın geniş arazisine bitişik Karaca, Kuzuotu, Malderesi köylülerine bir yazı gönderildi; "Milli Emlak Müdürü'nün odasına gelin. Arazilerinizi satın alacağız. Pazarlık görüşmeleri yapacağız" denildi. Tapulu araziler Yazlık Saray için kamulaştırılacaktı. Okluk Koyu'ndaki bu 3 köyün tarla- bahçe sahibi köylüleri, "arazilerimizi satmak istemiyoruz ama korkuyoruz" demişlerdi.

Muğla Marmaris'e korku girdi. Halktan gizleyerek, Milletten saklayarak temeller atıldı.

Yazlık saray yükseldi.

Misafirhane değildi.

Cumhurbaşkanı oraya yılda bir kez ya da iki kez dinlenmeye aile yakınları ve tanıdıklarıyla gelince bütün koy kapatılıyor; bölge denizden bir modern savaş gemisi fırkateyn, havadan insansız savaş araçları tarafından korunuyor. Koyun hemen girişinde ise sahil güvenlik, bölgeye kimseyi sokmuyor. Türkiye'de deniz kıyısında hiçbir lüks otelin ya da turistik tesisin bu büyüklükte kapalı koyu yok. 8 yıl sonra Cumhurbaşkanı, bu yapıya "misafirhane" demeyi uygun buldu.