Kırgızistan'ın borcu ve bir tadımlık çikolata!
Yazıya yaşanmış "bir tadımlık çikolata" hikayesi de girdi, başlık uzadı. Biliyorsunuz ben Kırgızistan'a Türk halkının birikimlerinden toplanıp aktarılan 113 milyon 300 bin dolarlık borcun "bir gecede sessiz sedasız" silinmesine taktım.
Sabrınıza sığınıyorum.
Sürekli yazıyorum.
Cumhurbaşkanlığı, Maliye Bakanlığı, Meclis Başkanlığı ise tek cümle açıklama yapmıyorlar. Halkı saf, cahil, alık, bön, budala yerine koydular, bilgi vermiyorlar.
Niçin
"En korkunç sağır duymak istemeyendir" ata sözümüzden yola çıkarak kulaklara tıkanmış pamuğu deler umuduyla yazmaya bugün de devam edeceğim. Geçen yazıda maliye müfettişleri ve hesap uzmanlarının görüşünü bu köşeye taşımış ve "bizim devletin Kırgızistan devletine verdiği borcu silmesi; yasalar önünde 'kamu zararı'kabul edilir" dediklerini aktarmıştım. Kamu yani halk zarara sokulmuşsa mutlaka bilgi verilmelidir. 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanununa göre borcu silen kimse, bu para, ondan alınmalı, Hazine'ye yatırılmalıdır.
Kırgızistan devletine, 'Sen bizim özel Türk şirketinden o malı pazarlık yapamadan yüksek fiyattan satın al. Biz senin Türk devletine olan borcunu sileriz. Sonuçta malı ucuza getirmiş olursun' dediler.
Kim dedi
Türk halkının 113 milyon 300 bin doları (bugünün kuru ile yaklaşık 4.5 milyar TL), Kırgızistan devleti aracı yapılarak, Türkiye'de iktidar yakını özel şirkete (adı neyse, ne üretip satıyorsa) aktarılmış oldu.
Ben; "Ya borcu neden sildiğinizi açıklayın Ya da KAP'ı kapatın" diye yazıp sıralıyorum. Çünkü halka hisse senedi satan özel şirketler; bu yolla "halkın parasını kullandıkları" için her türlü bilgiyi KAP (Kamuoyu Aydınlatma Platformu) gereği halka açıklıyorlar. Maliye Bakanlığı Bankalar Yeminli Murakıplığı, iki büyük özel bankanın genel müdür yardımcılığı, SPK Başkanlığı yapmış ve KAP'ın kurulmasında birinci derecede emeği geçmiş Ali İhsan Karacan da önceki gün, bir yazı yazdı.
T24'de yayımlandı.
Süper bir yazı.
Bulun.
Mutlaka okuyun.
Ali İhsan Karacan; "KAP'ı asla kapatmayalım tersine KAP'ın gerisinde yatan şeffaflık felsefesini ve uygulama modelini ülkenin diğer kesimlerine özellikle de kamu kesimine ve kamu (devlet) kurumlarına doğru yaygınlaştırmayı, kamunun diğer kesimlerinin şeffaflığın önemi ve yararını anlamalarını ve içselleştirmelerini mutlaka sağlayalım" diyor.
Evet sağlayalım.
Hesap sorma bilincini
En tepeye yükseltelim.
Niçin silindi Kırgızistan borcu Kimin sözüyle o özel şirkete halkın 4.5 milyar lirası aktarılmış oldu diye sormaya devam edelim ve gelelim "Kırgızistan borcunu silme ile bir tadımlık çikolatası davası" arasındaki bağlantıya.
İsveç Sosyal Demokrat Partisi lideri Mona Sahlin, marketten alışveriş yapıp çıktıktan sonra çikolata almayı unuttuğunu hatırladı. Yol üstündeki başka bir marketten