Dağda petrol bulduk ters tepti!

Seçim gününe 27 gün kaldı, o gün gelince sandıklar açılacak. Oylar sayılacak. Seçim kampanyaları sırasında parlatılan dış cila o zaman dökülecek. Gerçek ortaya çıkacak.

Oylar atılır.

Sonra sayılır.

Dış cila biter.

Ülkemiz derin ve yapışkan ekonomik kriz içine girdi. Çıkamıyor. Halkın büyük çoğunluğu için ufukta "güzel rahat günlerin" gelebilme umudu karardı. Böyle bir ortamda yerel seçim, genel seçim havasına sokuldu.

Adaylar yarışmıyor.

Cumhurbaşkanı sahne aldı. Cumhurbaşkanı tek başına muhalefet adaylarıyla yarışıyor.

Kendisi; "suyu getiren de ben ve testiyi taşıyan da ben, suyu istediğime içirecek olan da ben" algısını yarattı. Devletin bütün imkanlarını ve Cumhurbaşkanlığı kaynaklarını kendi kazanacakmış gibi akıtıyor. Şehir, şehir, mahalle mahalle devlet konvoyları eşliğinde dolaşıyor.

Gösterdiğime oy ver!

Vermezsen hizmet yok!

Vatandaşı tehdit ediyor.

Oysa bu bir yerel seçim.

Belediye başkanı seçeceğiz.

Seçimle iktidar değişmiyor.

Öyle bir noktaya getirdi ve her gün tırmandırarak getiriyor ki; partisi ve onu destekleyen diğer ittifak partileri adayları Türkiye'nin bütün şehirlerini ve ilçelerini kazansa fakat İstanbul, Ankara'yı kaybetse Cumhurbaşkanı için "hüsran" sayacak.

Niçin bunu yaptı

Derin ekonomik krizin ana ürünü yüksek yapışkan enflasyonun halkın hayatında açtığı derin kırılmayı hesap edemedi. Durumumuz çok kötüye gitti, senden umudumuz bitti diye konuşmaya cesaret edenleri "önce dinlemesini öğreneceksin" diye azarlıyor. Devlet protokolüyle değil sivil bir içtenlikle halkın içine girebilse; "petrol bulduk... doğal gaz keşfettik... uçak ile gemi yaptık..." türünden başarı hikayelerinin ters tepmeye başladığını görecek.

Petrol buldun.

Benzine zam.

Doğalgaz buldun.

Doğalgaza zam.

Hızlı tren yaptın.

Tren biletine zam.

Köprü yaptın.

Patatese zam.

Uçak yaptın.

Biletine zam.

Halk, her başarı hikayesinin yüksek zamla sonuçlandığını hayatının günlük akışında her saniye yaşamaya başladı. "Çözerse yine o çözer" algısı yerini kızgınlığa bıraktı. Geçmiş seçimlerde ona oy desteği sunanların bir bölümü, bu seçimlerde "senden umudu kestik..." uyarısı vermeye hazırlanıyor. Vatandaş, bulunan petrol ile doğalgazın nimetini, faturalarında göremedi.

Ankara'dan dört koldan başarı öyküsü anlatmaya 9 yıl önce başlandı. Denizde petrol ve doğalgaz araştırma gemileri alındı. Yabancı uzmanlar getirildi, yüksek maaşlar ödendi. 2015'ten buyana hemen her seçim öncesi; "dağda petrol bulduk... denizde doğalgaz rezervi keşfettik..." başarı hikayeleri çok renkli toplantılarla anlatıldı. Bulunan petrol ile keşfedilen doğalgazın getirisi halka yansımadı.

Halk homurdanıyor: