'Murat Kurum yapar'ın hakkını veren projeler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Murat Kurum'u aday gösterirken, mevcut CHP yönetiminin beceriksizliğini eleştirmiş ve seçim sloganı gibi bir başlık vermişti: "Murat Kurum yapar!"

Kurum'un "Türkiye Yüzyılı İstanbul Vizyonu" toplantısında açıkladığı projeleri dinlerken Erdoğan'ın bu sözünü hatırladım.

Tespit edilen ihtiyaçlar doğru belirlenmiş, bunları giderecek projeler ikna edici ve uygulama takvimi güven veriyor.

'Vaatler güzel ama yapabilecek mi' sorusunu sordurmadı...

Projeleri ben 5 başlıkta sınıflandırdım:

- Ulaşım

- Çevre ve su

- Kentsel dönüşüm ve depreme hazırlık

- Sosyal destekler ve projeler

- Kültür, sanat ve yer üstü belediyeciliği

Silivri'den Tuzla'ya, yani doğudan batıya ve Marmara'dan Karadeniz'e yani güneyden kuzeye ulaşım hatları tek tek çalışılmış.Yapılacaklar listesinde ilk sırada D-100 karayolunu elden geçirmek var:

- Mahmutbey ve Ataköy kavşakları yeniden düzenlenecek.

- Tuzla, Pendik, Kartal, Maltepe, Ataşehir ilçelerine erişimi kolaylaştıracak 20 ayrı katlı kavşak ve 151 kavşak yapılacak.

- Göztepe-Çayırova güzergahında 30 kilometrelik yan yol yapılacak.

Karayolu hattında ikinci önemli öncelik 'tüneller'e verilecek.

İstanbul'un karayolu tünel ağı, Avrupa yakasında 88,2, Anadolu yakasında 34 kilometrelik tünellerle uzatılacak.

Başakşehir sınırından başlayan Sultangazi, Kağıthane, Dolmabahçe tünelleri, CHP'li İBB yönetiminin durdurduğu Levazım tüneli ile Çayırbaşı-Ayazağa hattına bağlanacak ve Sarıyer-Kilyos tüneliyle Karadeniz'e ulaşacak.

Ayrıca Büyükçekmece-Bayrampaşa-Kağıthane arasında yapılacak 50,9 kilometrelik yeni bir tünel de, bu sisteme bağlanacak.

Böylece, Büyükçekmece'den şehir merkezine, boğaz kıyısına, Anadolu yakasına, Sarıyer'e, Kuzey Marmara otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne 'tüneller zinciri'nden ulaşım sağlanacak.

Sarıyer-Kilyos tünel sistemi ve 23,8 kilometrelik Harem-Çengelköy-Kavacık tüneli Boğaz'ın iki yakasında sahil yollarını açacak, Boğaz kıyıları halk için daha ulaşılabilir olacak.

Mevcut 328 kilometre metro hattı 5 yılda 650, 10 yılda 1004 kilometreye ulaşacak.

Beylikdüzü'nden metroya binen İstanbullu, Avcılar, Sefaköy, İncirli, Yenikapı üzerinden Boğaz'ın altına inecek ve Anadolu yakasında Kadıköy Söğütlüçeşme, Sultanbeyli, Kurtköy ve Sabiha Gökçen Havalimanı'na ulaşabilecek.

Metrobüs hattı Silivri'ye kadar uzatılacak. İBB toplu taşıma filosuna her yıl 100 metrobüs ve 250 otobüs katılacak.

Deniz ulaşımında yeni hatlar açılacak.

Beylikdüzü'nden Avcılar, Bakırköy, Yenikapı, Eminönü, Kabataş ve Beşiktaş'a; Anadolu yakasında da Maltepe Sahili'ne kadar deniz erişimi kolaylaştırılacak.

3 yeni arabalı vapur hattı İstinye-Yenikapı, Çubuklu-Yenikapı, Çengelköy-Yenikapı arasında şehir içi trafiğini rahatlatacak.

İstanbul trafiğini olumsuz etkileyen Esenler ve Harem otogarları taşınacak; iki yakada 6 yeni lojistik merkezi ile toplamda 1 milyon ağır vasıta trafiği şehirden çıkmış olacak.

'Duran araç sorunu' da düşünülmüş.

Sokaklar otopark olmaktan çıkacak, 'üstü park-altı otopark' şeklinde ve insanların aracını bırakarak toplu ulaşıma geçebileceği 250 bin araçlık otoparklar yapılacak.

İSPARK ücretleri yüzde 25 düşürülecek, ilk yarım saat ücretsiz olacak ve evinin önünde park eden vatandaştan para alınmayacak.

'Taksi sorunu'na çok yönlü çözüm planlanmış:

Merkezi Taksi Sistemi ile tüm taksi sistemleri bir çatıya alınacak.

Belli noktalarda yolcu bekleme adı altında trafiği kilitleyen taksi yoğunluğu yaşanmayacak.

Gerekirse yeni taksi plakası ihale edilecek.

Taksiciler eğitim, denetim, ödül, ceza ve geri bildirim uygulamalarıyla disipline edilecek.

Ayrıca bisiklet ve iki tekerlekli elektrikli araç kullanımı ile 'paylaşımlı kullanım' da teşvik edilecek, bisiklet yolları ve park alanları artırılacak.

Böylece; şehir içi toplu ulaşımda karayolunun ağırlığı yüzde 72'lerden yüzde 60'a düşerken;

Raylı sistemlerin payı yüzde 26'lardan yüzde 37'ye;

Denizyolunun payı yüzde 2'den yüzde 3'e çıkacak.

Ortalama yolculuk süresi de 64 dakikadan 39 dakikaya düşecek.

Kurum, "İstanbul'da 7,5 milyon bağımsız birimin 1,5 milyonu risk altında; 600 bin konut acilen dönüştürülmeli" diyerek bu alandaki projelerini de şöyle sıraladı:

5 yılda 39 ilçede; yatay mimari eksenli, komşuluk ilişkilerini odağına alan, nüfusu tek bir kişi bile artırmayacak şekilde 650 bin konut yapılacak.

Bunun 300 binini KİPTAŞ yapacak ve ilk başvurular 15 Nisan'da kabul edilecek.

Dönüşüm için 700 bin lira hibe, 700 bin lira kredi ve 100 bin lira taşınma yardımı verilecek ve inşaatlar 18 ayda tamamlanacak.

250 bin konut da, vatandaş ve özel sektör eliyle dönüştürülecek, bunun için özel bir imar düzenlemesi yapılacak.

100 bin konut da, kentsel dönüşüme girecek konutlarda oturanlar için 'düşük kira' karşılığında kiralanmak üzere yapılacak; satılmayacak.

39 ilçede 'Kentsel Dönüşüm Ofisi' kurulacak vatandaşlara bilgi verilecek, yol gösterilecek.

Murat Kurum bu konuda, "sellerde, yangınlarda, depremlerde 46 bin konutu nasıl bitirdiysek; son büyük depremde 3 ayda 180 bin konutun inşasını nasıl başlattıysak öyle yapacağız" diyerek garanti verdi.

Bugünü 'trafik' ve 'kentsel dönüşüm' konusuna ayırdım.

Sosyal yardımlar, öğrenciye, yaşlıya, bakıma muhtaç olana, düşük gelirliye verilecek destekler de ince işçilikle çalışılmış ve rakamlar güncel ihtiyaçlara göre belirlenmiş.

Çevre ve kültür sanat alanında da özgün projeleri var