Perşembe günü Silivri'deydik. CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, Adana Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney ve meslektaşımız Fatih Altaylı ile görüştük.
Cezaevi koşullarında görüşme sırasını belirlemeniz mümkün değil. İlk Güney'le konuştuk. Eşi Ayşen Hanım onu, "Beyoğlu'nun dervişi" diye tanımlamış, bunu köşemizde yazmıştık. Okuduğunu söyledikten sonra devam etti:
"Özgürlükteki alışkanlıklarınızı burada sürdürmeniz elbet mümkün değil ama bereket Cumhuriyet okuma alışkanlığımızı sürdürebiliyoruz."
İnan, genç yaşına karşın derviş edasıyla durumu şöyle özetledi:
"Burası bir çilehane... Aynı zamanda doluyoruz. Bizim hücrelere teslim olacağımızı sanıyorlar, yanılıyorlar. Biz hücreleri teslim alırız. Bu cadı kazanı bitmiyor. 15 yıl önce sizi attılar, şimdi bizi. Artık böylesi dönemlerin bitmesi gerekiyor."
İnan'a, "Haklısın, kazan kaldırıp kazanı kaldırmak lazım" karşılığını verdik.
İnan'la bütün yönleriyle Beyoğlu konuştuk!
***
Zeydan Karalar, niçin Silivri'ye konduğunun farkında ama elbet kabulünde değil. CHP'nin bu oyunu bozacağına inanıyor, bekliyor. Bunun için öncelikle kasımdaki 39. olağan kurultayın tam bir bütünlük ve kucaklayıcılık içinde geçmesi gerektiğini düşünüyor. Kurultaya doğru bir metin kaleme alma eğiliminde. "Şu aşamada benden tek cümle yaz" dedi:
"CHP içinde bütünlük!"
Hayatını yazıyor... "Bak işte Silivri'nin faydaları" diye gülümsedik.
4 yaşında ukurova'da pamuk tarlalarında dökmeye başladığı alın terinin Adana'da değmediği yer yok.
"Zeydan Karalar Adana'dır" madalya gibi bir slogan. Bunun ilmek ilmek nasıl oluştuğunu anlattı.
İmamoğlu'yla, 10'a yakın görüşmesinin ardından öğleden sonra kucaklaşabildik. Genel bir dünya ve Türkiye portresi çizdikten sonra, "Kötü günlerden geçiyoruz. Dünya da öyle, biz de payımızı alıyoruz" dedi. Aklı Elazığ'daydı. İBB'nin yaptırdığı Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin açılışını en azından televizyondan izlemek üzere sabırsızlanıyordu.
CHP'nin İstanbul kongresi ve kurultaylarıyla ilgili süreç nedeniyle sonbaharda tamamlamayı planladığı hükümet programı taslağını ertelemiş. "2026 başında hazır" diyor. Yargı süreçleri için şu değerlendirmeyi yaptı:
"Bu kadarı da olmaz denecek bir şey kalmadı. Yargının onurunu CHP'nin yargı içinde aradığı çözümlerle yine CHP kurtarıyor."